
В Банско и Пампорово притеснени от риска за провал на сезона
- Туризъм
- Автор:

В Банско алармират, че сезонът е пред провал, съобщи БНР. Заради факта, че моментът съвпадна с новото затваряне заради пандемията, масово се отменят резервации и цари несигурност. В момента постъпват многобройни откази за студентския празник на 8-ми декември, а за дългосрочни резервации не може и да става въпрос. Хотелиери и ресторантьори се оплакват, че вместо да раздават коледни бонуси на служителите си, са принудени да мислят за съкращение на персонала.
Под въпрос е и откриването на пистите, въпреки че концесионерът на ски зоната в Банско обяви готовност за старт на сезона на 4 декември.
Сходно е положението и в Пампорово. Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, коментира днес пред БНР, че е малко вероятно да отворят преди 21-ви декември. Той сподели, че за откриването на зимния сезон се изисква много солидна подготовка от седем-осем месеца на цялата налична техника и инсталациите, проверява се състоянието на пистите, като контролът е зависим от времето, от показатели като вятъра, температурата и влажността на въздуха и т.н. В този смисъл подготовката за зимния сезон тече още от май месец и е свързана с много инвестиции. Поради тази причина трудно предвидими ситуации като настоящата могат много сериозно да разклатят бизнеса, допълни Беляков.
Той добави още, че за последните 11 години, откакто е на този пост, не е виждал такъв нокдаун, липса на всякакво ресурсно, финансово и кадрово планиране, каквото е невъзможно да се извърши заради липсата на предвидимост.
Беляков изтъкна, че в момента всички чуждестранни програми без изключение са спрени и не е ясно дали някоя от тях ще тръгне по някое време в рамките на сезона. В тази ситуация се разчита в 99% на българските туристи.
Доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, от своя страна заяви пред БНР, че при устойчивото настаняване не се отбелязва подобен проблем. Това са малките семейни хотели и семейните къщи за гости, предлагащи екологично чиста храна от местните ферми. Те и в момента са максимално запълнени и по думите му, така ще бъде и през зимата. Проблеми се очертават пред големите хотели, разчитащи на масовия "ол инклузив" туризъм, които са зависими от туристопотока от чужбина.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Авангардно лечение върна зрението на мъж с генетично прогресивно ослепяване

Тръмп обяви въвеждането на 25% мито на вноса спрямо Индия

Жителите на ЕС внезапно започнаха да губят интерес към електромобилите

Какви са цените на хранителните стоки в европейските градове

Полша все по-често e обект на руски хибридни атаки

Европейско разследване: опасни играчки, козметика и аксесоари от Temu

Зеленски повиши пределната възраст за наемна служба във Въоръжените сили на Украйна

Премиерът на Полша донесе на заседание на правителството бойни части от дронове
