
Кристиан Диор: Модна легенда, но и... кулинарен специалист
- Био храни
- Автор:

Дизайнерът имаше безупречен усет към красивото. Но е известен и като отличен кулинар.
Кристиан Диор е един от най-изтъкнатите модни дизайнери. И до днес неговите дизайни са незабравими и са вдъхновение за много последващи модни деятели. Но не всички знаят, че той е доказал отличния си вкус не само в дизайна, но и в кулинарията.
Диор обича добрата храна и приготвянето й с приятели толкова, колкото и деликатесите в ресторант „Le Boeuf Sur Le Toit“ в Париж или кафене „Sénéquier“ в Сен Тропе. Книгата с рецепти „La Cuisine Cousu-Main“ е създадена в сътрудничество с главния готвач Реймънд Тюлиер и е илюстрирана с помощта на художника Рене Груу.
„La Cuisine Cousu-Main“ се предлага само в ограничен тираж. Истинска еуфория възниква около готварската книга на Кристиан Диор, когато тя бива публикувана през 1972 г. По това време модният дизайнер е вече от 15 години мъртъв, но колекцията му от рецепти е била много търсена. „La Cuisine Cousu-Main“ е била пусната отново през 2013 г., първоначално с тираж от 4000 екземпляра. Интересно е, че сега за оригиналното издание от 70-те години се предлагат суми от 900 и повече долара.
Ето три от любимите ястия на френския дизайнер Кристиан Диор:
Супа от кервел
Съставки за 5 човека:
1 голяма шепа пресен кервел, 100 г масло, 3 супени лъжици брашно, 2 с.л. сметана, 1/4 л пилешки бульон, 3 жълтъка, 1 малка шепа клончета от кервел за декориране.
Приготвяне: Загрейте пилешкия бульон заедно с маслото и брашното, като разбърквате постоянно. Когато бульонът заври, се добавя кервелът. За да направите това, препоръчително е да използвате ножица, за да изрежете зеленото в течността. Оставете супата на умерена степен на котлона за около 45 минути. След това я пасирайте и я поставете обратно на печката. Смесете сметаната и жълтъците при непрекъснато бъркане, преди да изсипете сместа в супата с кервела и предястието да стане кремообразно.
Накрая напълнете чиниите със супа и сервирайте с няколко стръка кервил.
Пълнено пиле с извара
Съставки за 4 човека:
1 пиле, 400 г извара, 2 големи глави лук, 1 трюфел, 1/2 чаша кубчета хляб, 1 чаша пилешки бульон, 5 г магданоз, 2 г мащерка, 3 г естрагон, 100 г масло, 2 ч.л. коняк „Хенеси".
Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета и ги запържете в малко масло. За да напълните пилешкото месо, смесете изварата заедно с подправките, настъргания трюфел, лука и кубчетата хляб в голяма купа. След това напълнете пилето със сместа. Загрейте останалото масло в голям тиган или тава за печене. Сложете пилето и го смесете с коняка. След това налейте пилешкия бульон върху пилешкото месо и подправете всичко със сол и черен пипер. Когато месото побелее и омекне, пилешкото е готово. Сервирайте със сос от месния сок и гарнитури като картофи и боб.
Десерт „Помпадур"
Съставки за 6 човека:
250 г тъмен шоколад, 250 г + 30 г масло, 200 г захар, 4 яйца, 1 супена лъжица брашно.
Приготвяне: Разтопете шоколада с малко вода в него и го оставете да се охлади. Разтопете маслото и го оставете да изстине. Смесете разтопения шоколад заедно със захарта, разтопеното масло и яйцата до гладкост. Намажете една форма с масло и добавете сместа. Печете тортата на 150 градуса за около 40 - 45 минути. Оставете сладкиша да изстине и след това внимателно извадете тортата от формата. Най-добре й се насладете на следващия ден.
Диор обича добрата храна и приготвянето й с приятели толкова, колкото и деликатесите в ресторант „Le Boeuf Sur Le Toit“ в Париж или кафене „Sénéquier“ в Сен Тропе. Книгата с рецепти „La Cuisine Cousu-Main“ е създадена в сътрудничество с главния готвач Реймънд Тюлиер и е илюстрирана с помощта на художника Рене Груу.
„La Cuisine Cousu-Main“ се предлага само в ограничен тираж. Истинска еуфория възниква около готварската книга на Кристиан Диор, когато тя бива публикувана през 1972 г. По това време модният дизайнер е вече от 15 години мъртъв, но колекцията му от рецепти е била много търсена. „La Cuisine Cousu-Main“ е била пусната отново през 2013 г., първоначално с тираж от 4000 екземпляра. Интересно е, че сега за оригиналното издание от 70-те години се предлагат суми от 900 и повече долара.
Ето три от любимите ястия на френския дизайнер Кристиан Диор:
Супа от кервел
Съставки за 5 човека:
1 голяма шепа пресен кервел, 100 г масло, 3 супени лъжици брашно, 2 с.л. сметана, 1/4 л пилешки бульон, 3 жълтъка, 1 малка шепа клончета от кервел за декориране.
Приготвяне: Загрейте пилешкия бульон заедно с маслото и брашното, като разбърквате постоянно. Когато бульонът заври, се добавя кервелът. За да направите това, препоръчително е да използвате ножица, за да изрежете зеленото в течността. Оставете супата на умерена степен на котлона за около 45 минути. След това я пасирайте и я поставете обратно на печката. Смесете сметаната и жълтъците при непрекъснато бъркане, преди да изсипете сместа в супата с кервела и предястието да стане кремообразно.
Накрая напълнете чиниите със супа и сервирайте с няколко стръка кервил.
Пълнено пиле с извара
Съставки за 4 човека:
1 пиле, 400 г извара, 2 големи глави лук, 1 трюфел, 1/2 чаша кубчета хляб, 1 чаша пилешки бульон, 5 г магданоз, 2 г мащерка, 3 г естрагон, 100 г масло, 2 ч.л. коняк „Хенеси".
Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета и ги запържете в малко масло. За да напълните пилешкото месо, смесете изварата заедно с подправките, настъргания трюфел, лука и кубчетата хляб в голяма купа. След това напълнете пилето със сместа. Загрейте останалото масло в голям тиган или тава за печене. Сложете пилето и го смесете с коняка. След това налейте пилешкия бульон върху пилешкото месо и подправете всичко със сол и черен пипер. Когато месото побелее и омекне, пилешкото е готово. Сервирайте със сос от месния сок и гарнитури като картофи и боб.
Десерт „Помпадур"
Съставки за 6 човека:
250 г тъмен шоколад, 250 г + 30 г масло, 200 г захар, 4 яйца, 1 супена лъжица брашно.
Приготвяне: Разтопете шоколада с малко вода в него и го оставете да се охлади. Разтопете маслото и го оставете да изстине. Смесете разтопения шоколад заедно със захарта, разтопеното масло и яйцата до гладкост. Намажете една форма с масло и добавете сместа. Печете тортата на 150 градуса за около 40 - 45 минути. Оставете сладкиша да изстине и след това внимателно извадете тортата от формата. Най-добре й се насладете на следващия ден.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите

Атака с камион остави единадесет жертви и много ранени във Ванкувър, Канада (обновена)
КЕШ клуб
300
3 000
30 000