
На 28 май 1756 г. е рожденият ден на майонезата

Най-надеждните доказателства сочат, че целият процес се е случил във френския град Маон през 1756 г., когато британците окупират френските земи по време на Седемгодишната война (1756-1763 г.).
Френските войски на маршал Луи Франсоа Арман дю Плеси, херцог на Ришельо, имаха голям проблем с продоволствието - останаха само растително масло, яйца и лимони.
Тъй като ежедневните омлети вече станали скучни, Ришельо наредил на готвача да приготви някакво необичайно ястие от наличните продукти.
Готвачът, тъй като не успял да се сдобие с допълнителни продукти, реши да приготви сос на базата на растително масло. Сосът, който се оказва изключително вкусен, се харесва на френските военни. И се нарича „майонеза“ - на френски „mayonnaise“, тоест „Maonian“, тъй като френското изписване на името на града, където се случи всичко това, Mahon, е „Mahon“.
Това се случв на 28 май 1756 г.
Друга версия твърди, че през 1782 г. херцог Луис от Криленски отвоюва град Махон от британците. След битката се устройвал празник. За първи път присъстващите опитаха сос от натурални продукти, с които е бил известен района. Впоследствие сосът стана широко разпространен в Европа, където получи името Mahon (от френски - „майонеза“).
Майонезата е многокомпонентна система, създадена чрез смесване на растително масло, вода, яйчен прах, сухо мляко, оцет и подправки.
Днес този продукт присъства в ястия от почти всички направления на световната кухня.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:


Тръмп обяви въвеждането на 25% мито на вноса спрямо Индия

Жителите на ЕС внезапно започнаха да губят интерес към електромобилите

Какви са цените на хранителните стоки в европейските градове

Полша все по-често e обект на руски хибридни атаки

Европейско разследване: опасни играчки, козметика и аксесоари от Temu

Зеленски повиши пределната възраст за наемна служба във Въоръжените сили на Украйна

Премиерът на Полша донесе на заседание на правителството бойни части от дронове
