
Учени споделиха откритие, което ще зарадва любителите на кафе с мляко
- Здравеопазване
- Текст:

Изследователи от Университета в Копенхаген изследват взаимодействието на кофеиновата киселина и млечния протеин и стигат до извода, че те оказват синергичен ефект един върху друг, засилвайки антиоксидантното въздействие. По този начин сутрешното кафе има смисъл да се разрежда с мляко, съобщава 4PDA.
Изследването се провежда като част от изучаването на полифенолите. Анализирайки взаимодействието на кофеиновата и хлорогенната киселина (двата основни полифенола на напитката) и на цистеина (ключов млечен протеин) при въздействие върху имунните клетки в лабораторни условия, учените са изненадани от резултата.
Полифенолите, обогатени с млечен протеин, се оказват два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаления в имунните клетки в сравнение с монополифенолите.
Засега учените наблюдаваг тези противовъзпалителни ефекти само при експерименти върху изолирани клетки. Следващият етап ще бъдат животните, а след това и хората.
"Доколкото хората не поглъщат толкова много полифеноли, много изследователи умуват над това как да капсулират полифенолите в протеинови структури, които подобряват усвояването им от организма. Тази стратегия има допълнително преимущество за засилване на противовъзпалителното действие на полифенолите", казва Мариан Нисен Лунд, водещ изследовател в проучването.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Тръмп си намери оправдание да отлага очакваните санкции срещу Русия (обзор)

OpenAI изиска чатовете на майката на децата на Мъск и негови приближени лица

Аптеките в Германия се сблъскват с липса на медикаменти

Япония е рекордьор по столетници

Анонимна класация ще отличи „най-тъпото” използване на изкуствен интелект

Русия и Беларус подновиха военните учения „Запад“

Светът реагира на руското нахлуване с дронове над Полша

Албания първа в света назначи изкуствен интелект за министър
