
Учени споделиха откритие, което ще зарадва любителите на кафе с мляко
- Здравеопазване
- Текст:

Изследователи от Университета в Копенхаген изследват взаимодействието на кофеиновата киселина и млечния протеин и стигат до извода, че те оказват синергичен ефект един върху друг, засилвайки антиоксидантното въздействие. По този начин сутрешното кафе има смисъл да се разрежда с мляко, съобщава 4PDA.
Изследването се провежда като част от изучаването на полифенолите. Анализирайки взаимодействието на кофеиновата и хлорогенната киселина (двата основни полифенола на напитката) и на цистеина (ключов млечен протеин) при въздействие върху имунните клетки в лабораторни условия, учените са изненадани от резултата.
Полифенолите, обогатени с млечен протеин, се оказват два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаления в имунните клетки в сравнение с монополифенолите.
Засега учените наблюдаваг тези противовъзпалителни ефекти само при експерименти върху изолирани клетки. Следващият етап ще бъдат животните, а след това и хората.
"Доколкото хората не поглъщат толкова много полифеноли, много изследователи умуват над това как да капсулират полифенолите в протеинови структури, които подобряват усвояването им от организма. Тази стратегия има допълнително преимущество за засилване на противовъзпалителното действие на полифенолите", казва Мариан Нисен Лунд, водещ изследовател в проучването.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
