В щама на коронавируса омикрон е открит фрагмент от човешка ДНК

В щама на коронавируса омикрон е открит фрагмент от човешка ДНК Снимка: iStock/Getty Images

Nference: омикрон щамът е станал "по-човешки" поради фрагмент от респираторен вирус

Новият омикрон-щам на COVID-19 по време на поредната мутация може да вземе част от генетичния материал от друг респираторен вирус, който е възможно да причинява настинка. Това заключение дойде от група специалисти на компанията Nference, резултатите от тяхното проучване са публикувани на сайта на OSFPreprints.

Учените заявяват, че дадената генетична последователност на омикрон-щама не се среща в нито едно от по-ранните варианти на коронавируса, наречен SARS-CoV-2, но често се среща в човешкия геном и в много други вируси, включително и в тези, които предизвикват настинка.

Ръководителят на изследването Венки Саундарараджан от Кеймбридж, американския щат Масачузетс, смята, че включвайки в себе си този конкретен фрагмент, омикрон щамът "започна да изглежда по-човешки". 

Ученият предполага, че това ще позволи на новия вариант на коронавируса да избегне атаките от странан на имунната система. Това може да означава, че вирусът е станал по-лесен за навлизане от един организъм в друг организъм, но заболяването ще протича по-леко или безсимптомно.

Учените все още не знаят със сигурност дали омикрон-щамът е по-заразен от другите варианти, дали причинява по-тежко заболяване и дали ще изпревари делта варианта по разпространение, се подчертава в изследването. За да се получат отговори на тези въпроси вероятно ще са необходими няколко седмици.

Новият щам на коронавируса под кода В. 1.1.529 беше открит в Южна Африка на 11 ноември. Изолирани случаи също така бяха регистрирани в Япония, Канада, Испания, Швеция, Египет, Австрия и други страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: