Австрия заплаши неваксинираните с ограничения

Австрия заплаши неваксинираните с ограничения Снимка: wpri.com

Случаите на Covid-19 в страната се увеличават

Австрийците, които не са се ваксинирали, бяха предупредени, че може да се изправят пред нови ограничения за блокиране, ако тенденцията продължи. 

Канцлерът Александър Шаленберг заяви в петък вечерта, че ако броят на пациентите с Covid-19 в отделенията за интензивно лечение достигне 25% от легловия капацитет (500 души), влизането в ресторанти и хотели ще бъде разрешено само за ваксинирани или преболедували инфекцията. 

Ако броят на тежко засегнатите достигне 600, или една трета от общия капацитет на интензивните отделения, австрийското правителство планира да наложи ограничения, предвиждащи неваксинираните да напускат домовете си само по важни конкретни причини. Вероятно ще бъде ограничен и достъпът им до много обществени места, докато ваксинираните не подлежат на подобни санкции. 

В момента броят на пациентите с Covid-19 в интензивните отделения в Австрия е 220. Ходът на правителството е резултат от петъчната среща на държавно ниво, на която са обсъдени реакциите в условията на бързо растящия брой нови случаи. 

През изминалата седмица здравните власти на Австрия съобщиха за 20 408 нови случая, с което средната стойност за 7 дни е 228,5 на 100 000 жители. Седмица по-рано тази цифра беше значително по-ниска - 152,5 на 100 000 жители.

Въпреки че австрийското правителство насърчава гражданите да се ваксинират, усилията през последните месеци намаляха. С една доза са ваксинирани около 65,4% от жителите на Австрия, а 62,2% са напълно ваксинирани.

Заради аналогични условия и тенденция за повишаване броя на заразените, и здравните власти във Великобритания призовават за връщане на някои от ограничителните мерки

Същевременно, компенсирайки ограниченията през лятото, стотици хиляди европейци се възползваха от топлата есен и през уикенда масово се изнесоха към ваканционни дестинации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: