В Обединеното кралство налагат режим на горивата (обновена)

В Обединеното кралство налагат режим на горивата (обновена) Снимка: inyourarea.co.uk

Британското правителство с първи мерки за разрешаване на ситуацията, настъпила заради тежка криза с доставките.

В резултат на визовия режим, настъпил след Брекзит, Обединеното кралство остана без шофьори на тежкотоварни камиони, което разби системата на снабдяването. Даунинг Стрийт оповести днес първото визово облекчение – временни визи за 5000 шофьори на тежкотоварни камиони, при положение, че са необходими поне 100 000. Правителството възнамерява да предприеме мярката „до Коледа”, макар че търговските вериги настояват за незабавни мерки.

Междувременно кризата ескалира, гориво се намира трудно дори за линейки, съобщава ВВС. Рафинериите разполагат с достатъчно горива, но не могат да ги доставят до бензиностанциите. Много от тях затварят, към тези, които все още работят, се стичат колони от коли, предизвиквайки хаос в трафика. Не липсват и опити за запасяване - дори с туби, или като резервоарите се пълнят „до дупка”, но много бензиностанции въвеждат ограничения, опитвайки се да внесат някакъв ред. 

EG Group, която управлява 341 бензиностанции във Великобритания, първи наложиха ограничение от 30 паунда на водач поради "безпрецедентното търсене". Shell, Esso и Tesco също имат проблеми с доставките на гориво и в петък бяха принудени да затворят някои свои обекти.

Докато в края на седмицата между 50 и 100 от бензиностанциите на BP бяха свършили поне един вид гориво, а 20 затвориха, в края на неделния ден над една трета от общо 1200 търговски обекта на компанията нямат никакви горива, съобщава The Independent. 

Фирми от всички браншове оказват натиск върху правителството да облекчи имиграционните правила, за да позволи на повече шофьори да дойдат във Великобритания. Правителството заяви късно в петък, че „разглежда временни мерки, за да избегне спешните проблеми“, но обявените днес 5000 визи за шофьори на тежкотоварни цистерни и камиони за хранителните вериги, при това в перспектива от два месеца, далеч няма да решат проблема

Доставките на гориво и затварянето на бензиностанции са само поредният икономически сектор, засегнат от недостига на шофьори на камиони. Празните рафтове в много супермаркети също вече са обичайна гледка. 

Кризата отново даде повод на критиците на Брекзит да посочат, че Обединеното кралство се е впуснало в тази авантюра без да обмисли реалните ѝ последствия и собствените си възможности. Сега Великобритания ще бъде принудена да отстъпи в редица произтекли от Брекзит решения – факт, който разкрива недомислието им. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: