Милиони гладуват, докато милиардери се състезават в Космоса

Милиони гладуват, докато милиардери се състезават в Космоса

Това беше един от силните акценти в речта, с която генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обърна към Генералната асамблея на организцията в Ню Йорк.

Той заяви, че надпреварата на бизнесмени в космоса демонстрира все по-дълбоката пропаст между най-бедните и най-богатите хора в света. Според The ​​Daily Star, в недвусмислената си атака Антониу Гутериш е визирал Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън, които „се радват на космоса, докато милиони гладуват на Земята“.

Гутериш се прицели и в политическата класа. Той призова лидерите на държавите по света да предприемат повече действия за справяне с климатичните промени, неравенството и нарастващото чувство на недоверие между държавите. 

Коментарите му идват само няколко дни след края на мисията Inspiration 4, полет, изпълнен от SpaceX на Илон Мъск, но за първи път в историята реализиран като търговски продукт, т.е., продаден изцяло на частно лице. 

Очевидно Антониу Гутериш имаше предвид и изнесените данни, че разходката на Джеф Безос до ръба на космоса се оценява на $5,5 милиарда, пише express.co.uk и съобщава за друго интересно премеждие на основателя на Amazon в дните на Генералната асамблея на ООН – срещата на Джеф Безос с британския министър-председател Борис Джонсън. Запознати изночници казват, че по време на разговора им, премиерът на Обединеното кралство е „пекъл на скара” американския бизнесмен заради нивото на данъците, които Amazon плаща във Великобритания. 

Според съобщение на компанията, през 2019 г. Amazon е внесъл в британската хазна общо £ 1,1 милиарда преки и косвени данъци. Откакто пандемията обхвана Великобритания обаче, продажбите на Amazon на Острова са се увеличили, достигайки обща стойност £ 19,4 милиарда, т.е., оказва се, че ако данъчното облагане се придържа към досегашните правила, Джеф Безос ще плати като данък най-много около от 1% от оборота си. 

Борис Джонсън винаги е казвал, че една от основните функции на правителството е да облага бизнеса с данъци и резюмирайки разговора си с Джеф Безос британският премиер не пропусна да потвърди становището си. Той подчерта, че „Данъкът не е нещо, което се плаща като акт на добра воля. Правителствата трябва да определят правилната рамка за данъчно облагане".

Във връзка с изказването на Антониу Гутериш, Джеф Безос се опита да обясни значението на космическия си полет така: „Живеейки тук долу, светът и атмосферата ни изглеждат огромни и стабилни. Но като погледнем към Земята от Космоса, и атмосферата ѝ, и светът ни изглеждат прекрасни, но крехкш”.

Може би с тази мотивация, а и след позицията на Антониу Гутериш и натиска от страна на Борис Джонсън, Джеф Безос обеща да дари $ 1 милиард за "зелени" проекти.

Посланието на Антониу Гутиериш въодушеви средите на природозащитни и хуманитарни организации, които отдавна настояват за екологична оценка на космическата надпревара между най-богатите хора на света, мечтаещи за космоса, особено предвид факта, че и тримата възнамеряват да развият космическия си опит в космически бизнес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: