Проучване показва, че горещите вълни стават все по-продължителни през последните 70 години

Проучване показва, че горещите вълни стават все по-продължителни през последните 70 години Снимка: The Straits Times


Горещите вълни са се увеличили както по времетраене, така и по честота в почти всяка част на света след 50-те години на миналия век.


Проучването е установило, че ескалацията на горещитевълни варира на планетата, а в райони като Амазонка, Североизточна Бразилия, Западна Азия (включително части от субконтинента и Централна Азия) и Средиземноморието се наблюдават по-бързи промени, отколкото например в Южна Австралия и Северна Азия. Единственият населен регион, където няма такава тенденция, са централните американски щати.


Публикувано в Nature Communications, проучването открива увеличаваща се тенденция в общия брой дни на горещата вълна във и между регионите, както и че вълните стават все по-продължителни през последните 70 години.


Единственият показател, свързан с топлинните вълни, който не е ескалирал в глобален мащаб, е средната интензивност - средната температура за всички топлинни вълни за сезон. Единствените места, където това се е увеличило, е в Южна Австралия и части от Африка и Южна Америка.


Но изследването анализира и нов показател, известен като кумулативна топлина - или кумулативна интензивност, който оценява колко допълнителна топлина има в отделно екстремно топлинно събитие отвъд традиционния праг, определящ началото на топлинната вълна.


Установено е, че кумулативният интензитет на топлинните вълни през различните сезони се е увеличил на цялата планета през последните десетилетия. Средното увеличение за десетилетие е между 1 и 4,5 градуса С, въпреки че на някои места - Близкия изток и части от Африка и Южна Америка - покачването е по-близо до 10 градуса C за десетилетие.


Сара Перкинс-Къркпатрик от Австралийския център за научни изследвания за екстремни климатични изменения и водещ автор на изследването заяви, че не само е имало повече и по-дълги вълни по целия свят през последните 70 години, но тенденцията се е ускорила значително.


Тя каза, че проучването е в съответствие с това, което климатолозите отдавна са прогнозирани - че покачването на горещите вълни ще бъде ясен знак за глобалното затопляне - и резултатите трябва да бъдат „призив за яснота“ за политиците, че са необходими спешни действия за предотвратяване на най-лошите въздействия на климатичната криза.


Времето за бездействие е приключило - каза Перкинс-Къркпатрик. - Драматичните промени в топлинните вълни в отделните региони, на които сме свидетели, както и бързото увеличаване на броя на тези събития, са недвусмислени показатели, че глобалното затопляне се ускорява."


Най-лошите регистрирани горещи вълни редовно са приравнявани с катастрофални събития. В югоизточната част на Австралия най-лошият сезон на тези вълни е бил през лятото на 2009 г., когато приблизително 374 души са загинали за три дни поради екстремни горещини.


Най-тежката гореща вълна, която е ударила Средиземноморието, е била през лятото на 2003 г., когато в цяла Европа има 70 000 смъртни случая заради екстремни горещини, които също така са нанесли повече от 13,1 милиарда евро щети на земеделието и горите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: