Университетите да издават съвместни дипломи, предлага правителството

Университетите да издават съвместни дипломи, предлага правителството Снимка: pikist.com

По този начин се насърчава сътрудничеството между висшите училища чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности

Две или повече висши училища да обучават студенти заедно и да издават съвместни дипломи. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, приет от Министерския съвет днес.

С промените Министерството на образованието и науката (МОН) насърчава сътрудничеството между висшите училища чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студенти, записани в тях, ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Висшите училища ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области, които са важни за развитието на икономиката и обществото. Това ще повиши качеството и ефективността на образователния процес.

Законопроектът урежда условията и реда, при които университетите ще сключват споразумения за съвместно обучение. Специалностите са от нерегулираните професии в професионални направления, за които всяко висше училища има акредитация, съответстваща на неговата част от съвместното обучение.

Условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение, чието съдържание е посочено в проекта на закон.

Приемът ще се осъществява в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище. Университетите ще могат да издават съвместни дипломи за завършена образователно-квалификационна степен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: