Как зелени фасади могат да помогнат в борбата със замърсяването на въздуха

Как зелени фасади могат да помогнат в борбата със замърсяването на въздуха Снимка: Homedit

Стени, покрити с растения и храсти, потенциално биха могли да предложат мост между урбанизирана среда и зелено пространство.

Миналата седмица корпорацията City of London обяви, че е издала разрешение за „жива стена“ на сграда, разположена на метри от река Темза. Планирана за завършване догодина, пететажната стена ще използва рециклиран алуминий и компост, получен от градински отпадъци, които са рециклирани.


Стената е проектирана от Red Squirrel Architects за PSR Agency Limited. Според Лондонската управа, Veolia U.K. - фирма, специализирана в управлението на енергията, водата и отпадъците - ще достави алуминия за проекта. Рециклираният компост ще се използва за засаждане.


В изявление, публикувано миналия четвъртък, Майлс Грифис, директор на Red Squirrel Architects, заяви, че има „ясни и очевидни ползи за нашия градски пейзаж при приемането на принципи на кръговата икономика, рециклирането и екологичното озеленяване“.


По целия свят са разработени проекти за озеленяване на фасадите и покривите на градските сгради. Те включват Bosco Verticale или Vertical Forest, жилищно строителство на две кули, чиято външност е покрита с растения и дървета.


Конгресният център във Ванкувър, Канада, е домакин на „жив покрив“ на шест декара, който се гордее с над 400 000 „коренни растения и треви от 25 различни растителни видове от Тихоокеанския северозапад“. Според центъра покривът „действа като изолатор“, като помага за намаляване на топлината през летните месеци и на топлинните загуби през зимата.


Самият Лондон вече е дом на няколко интересни примера. Те включват жива стена в хотел Athenaeum. Стената, проектирана от френския ботаник Патрик Блан, се изкачва до 10-ия етаж на сградата и използва редица растения.


Извън английската столица в началното училище в Шефилд, Северна Англия, в края на миналата година беше инсталирана 200-метрова зелена бариера против замърсяване. Идеята зад бариерата BREATHE, както е известно, е да действа като филтър срещу замърсяването на въздуха от пътния трафик.


Когато използвате растения за смекчаване на замърсяването на въздуха, трябва да бъдете много, много внимателни, защото в някои случаи можете да го влошите“, казва Мария дел Кармен Редондо Бермудес, докторант в Центъра за устойчиво бъдеще на Грантъм към университета в Шефилд.


Трябва наистина да мислите за дизайна: за това къде духа вятърът, кои растения използвате, посоките на вятъра, защото искате да създадете по-чиста зона.“ При грешен дизайн човек може да създаде зона с по-голямо замърсяване, обясни тя. 


В България една от сградите, които са озеленени с жива фасада, се намира в Пловдив, на ул. „Авксентий Велешки". Надяваме се скоро да виждаме все повече проекти и сгради, които да вкарват комфорт и уют и да са полезни за околната среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: