Безлюдни ли са българските курорти

Безлюдни ли са българските курорти Снимка: Pixabay.com

Очаква се през юли курортите да са запълнени на 35%.

На 15 юни хотелът на Веселин Налбантов в Слънчев бряг отваря врати в очакване на първите туристи. Само една седмица по-късно обаче затваря заради отменени чартърни полети и отказали се групи с туристи. 

Такава е картината в голяма част от морските курорти. Новините за нарасналия брой заразени през последните две седмици уплашиха дори и туристите, които все пак бяха решили да дойдат на море в България.

„В момента нищо не работи около нас, само 4-5 хотела. А хората, които искат да отворят, не знаят какво да правят и са в паника”, казва Налбантов. Според него повод за това объркване са „противоречивите сигнали от управлявляващите".

България разполага с приблизително 17 400 места за настаняване. От тях в момента работят около 6500. „Очакваме след 20 юли да работят 50% от всички места за настаняване”, коментира председателят на Националния борд по туризма Румен Драганов. Той обаче не се наема да прави сравнения с която и да е друга година, защото „тази е нестандартна”.

Разходи без приходи се покриват трудно, затова за собствениците на хотели остава надеждата, че когато през юли се направи втори опит за рестарт, резултатът ще бъде по-различен. 

Заради пандемията от коронавирус хиляди полети по целия свят бяха отменени. Мерките за ограничаване на разпространението на вируса се променят и отхлабват по различно време в отделните държави, което допълнително обърква плановете на туроператорите. 

Само за ден, на 10 юни, на летище Бургас бяха отменени 150 полета, планирани за месец юли, съобщи кметът Димитър Николов. По думите му процесът е повлиян от повишения брой регистрирани случаи на коронавирус у нас. 

През месец май 2019 г. на двете морски летища във Варна и Бургас са били обслужени над 2700 полета. По същото време тази година те са само 300, съобщиха от „Фрапорт"летищата. През миналия юни е имало над 6100 полета, но от „Фрапорт" сега очакват безпрецедентен спад от 90%.

За месец юли в Бургас са планирани общо 2745 полета, а във Варна - 1524. На летище Бургас първият планиран чартър, който все още не е отменен, е от Амстердам на 26 юли. На следващия ден във Варна се очакват чартъри от Франкфурт, Берлин и Хановер.

Снимките от празните плажове, които сега се споделят, са същите като миналата година по това време - така че не може да се очаква в нисък сезон тези шезлонги да бъдат пълни.

„Ние все още сме в периода на нисък туристически сезон, където през миналата година заетостта по морето е била 14-15%, ще навлезем в средния туристически сезон след 15 юли, тогава заетостите на морето ще са около 25%”, коментира Драганов.

Очакванията са, че в силния туристически сезон тази година заетостта по хотелите ще бъде около 35%. Преди 2 години 70% от легловата база е била заета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: