Без платени реклами: Компанията The North Face ще бойкотира Facebook и Instagram

Без платени реклами: Компанията The North Face ще бойкотира Facebook и Instagram Снимка: The North Face

С пост в Twitter акаунта си The North Face обяви, че спира платените си реклами за САЩ във Facebook и в Instagram за неограничено време като протест в защита на движението #BlackLivesMatter.
Това е първата голяма компания, предприела икономически бойкот спрямо Facebook във връзка с политика на социалната мрежа за  свободата на словото и речта на омразата. Към момента Facebook среща силна опозиция поради решението си да не цензурира спорни публикации на американския президент Доналд Тръмп след убийството на Джордж Флойд.

The North Face обяви, че считано от 19 юни ще преустанови всички свои платени публикации в двете социални мрежи за територията на САЩ, като знак на солидарност с организации като Националната организация за напредък на цветнокожите хора (NAACP), Антидифамационна лига (Anti-Defamation League), която се бори с антисемитизма и либералната организация Спящи гиганти (Sleeping Giants).

Приложението Talkspace и компанията за плащания Fons са първите фирми, които спират платените си реклами във Facebook в знак на протест спрямо социалната им политика. 

Този път действията на компаниите са нещо различно. Не става въпрос за политически активизъм, а за подсигуряване на безопасността за отделните брандове", споделя Илайджа Харис от компанията за маркетинг изследвания IPG Mediabrands.

Facebook генерира 98% от приходите си чрез платено маркетингово съдържание. Въпреки свития поради пандемията рекламен пазар, през последното тримесечие Facebook регистрира 17,4 млрд. долара приходи от реклами.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: