Как се справят фермерите по света със затоплянето на климата

Как се справят фермерите по света със затоплянето на климата Снимка: pixabay.com

Една от основните тенденции на изменението на климата са по-честите и продължителни засушавания.

Aurélien Mourier работи в своята ферма „La Ferme de l'Amélie“ от 80 хектара в продължение на 15 години, а имотът е в семейството му от 1880 г. Стопанството на Aurélien е произвеждало достатъчно фураж, за да бъде самодостатъчно, но сега той има допълнителна тежест и разходи за закупуване на фураж от края на пролетта досега.

 

Най-големите промени през последните няколко години наистина са последователните суши. През последните три години претърпяхме три сериозни засушавания и тази пролет вече имахме суша, което означава огромен спад в производството на фураж", каза той.

 

Същото се отнася и за водата, продължава той: „На това поле имаше изворна вода и малко поточе. Днес поточето почти никога не тече през цялата година, защото пролетта е суха. Така че се налага да доставяме вода за кравите с цистерна."

 

Неочакваните промени като недостиг на вода, повишените температури и продължителната липса на сигурност са проблеми, с които се борят много от фермерите по света днес.

 

Много селскостопански сектори се адаптират към рисковете, но вероятно това няма да е достатъчно, според Patrick Bertuzzi, учен от INRAE, Националния изследователски институт за селско стопанство, храни и околна среда: „Глобално погледнато, ако разгледаме всички промени, които са настъпили до момента в селскостопанските практики, ще установим, е те са тактически адаптации, т.е. опитали сме се да променим практиките, без да променяме селскостопанските системи."

 

Тези промени не са достатъчни, нужна е фундаментална промяна, защото сценариите на климата могат да кривнат по множество различни пътеки между 2040 и 2050 г., в зависимост от мерките, които се вземат, за да се ограничи ефектът на затоплянето.

 

В своята ферма Aurélien Mourier прави каквото може, за да спаси стопанството си. Намалил е броя на кравите си, защото те имат нужда от огромни количества вода, и е насадил лозя, за да разнообрази продукцията си и да бъде по-устойчив по време на сушата.

 

„Нужно е да се адаптираме към настъпващите промени - обяснява Aurélien. - Всеки ден пред очите ни климатът се променя. Вече сезоните не са това, което бяха, и цикличността на валежите и периодите на горещо и сухо време се промениха драстично, така че сме принудени да променим и нашия начин на работа."

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: