Bloomberg: Пазарът на имоти ще бъде силно засегнат

Bloomberg: Пазарът на имоти ще бъде силно засегнат Снимка: pixabay.com

Последствията от пандемията ще са огромни.

Коронавирусната пандемия ще направи много повече от това да промени начина, по който хората приемат домовете си, след като ги принуди да останат затворени в тях над два месеца. Тя има потенциала да окаже огромно влияние на пазара на имоти в глобален мащаб. 

 

На фона на масовата безработица, понижените заплати, фалитите на компании и несигурността на трудовите пазари хората ще са по-предпазливи към инвестицията в недвижим имот. 

 

Обикновено подобни ситуации водят до понижаване на цените на жилищните имоти. Например Великобритания изживя най-големия спад на жилищни имоти от единадесет години насам.  Индексът за цените на жилищните имоти показва поевтиняване с 1,7% на месечна база през май. 

 

Икономист на Nationwide обаче отбелязва, че „има признаци на стабилизиране на пазара”. Той добавя, че това се дължи на факта, че настоящата ситуация не е типично икономическо забавяне. 

 

За разлика от Великобритания в САЩ цените на имотите продължават да се покачват. В много региони на страната се въвеждат мораториуми за плащанията, обичайно между 60 и 90 дни, но в някои те стигат и до шест месеца. Следователно непосредствените проблеми са прехвърлени върху наемодателите и банките.

 

Безработицата в САЩ е на ниво от 13,3% през май, въпреки че се понижава спрямо достигнатите 14,7% през април. 

 

За сектора на офис имотите промените са още по-драматични, особено за търговските улици във Великобритания. 

 

Секторът на търговията на дребно изпитва проблеми от години. Очакваното замразяване на разходите по време на рецесия ще доведе до ускоряване на процесите, които се отчитаха още преди коронавирусната пандемия - множество търговски улици изчезват през последните години. Тенденцията може да получи и допълнителен тласък, тъй като все повече клиенти се насочват към онлайн търговията

 

Два ключови фактора обаче трябва да се имат предвид на пазара на имоти.  

Първият е, че дори и цените на имотите да се понижат - те все пак ще останат разумна инвестиция. Собствеността им е дългосрочна инвестиция, а възвръщаемостта обикновено е добра. 


 

Вторият фактор е, че през годините секторът показа изключителна гъвкавост. За това има много доказателства - съществуват магазини, превърнати в апартаменти, стари фабрики, които сега са хотели, както и складове, които вече са танцови студиа.

 

Коронавирусната пандемия може да се окаже голям шок за имотните пазари, но може и просто да ускори тенденциите, които вече настъпват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: