Европейският съюз подготвя бял списък за туристите

Европейският съюз подготвя бял списък за туристите Снимка: pixabay

Външните граници на Европейския съюз ще започнат да се отварят постепенно от 1 юли. Това съобщи в четвъртък европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Най-вероятно страните от ЕС ще действат координирано и първото облекчение ще засегне група държави със стабилна епидемиологична ситуация.

От следващата седмица много държави от ЕС ще премахнат ограниченията за движение в рамките на ЕС, което означава, че отварянето на външните граници е в съответствие.

„След премахването на всички проверки на вътрешните граници в рамките на Европейския съюз ние предлагаме ясен и гъвкав подход за премахване на ограниченията за влизане в ЕС от 1 юли. Международните пътувания са от ключово значение за туризма и бизнеса, както и за събирането на семейства и приятели“, заяви еврокомисарят Илва Йохансон на пресконференция в четвъртък.

Както по-рано отбеляза еврокомисарят, преговорите по тази тема ще се проведат след първия етап на премахването на граничния контрол от 15 юни до 1 юли.

Междувременно Европейската комисия предлага да се състави единен списък на държавите „извън ЕС за страните от ЕС и Шенгенската зона, за чиито граждани могат да се премахнат ограниченията за пътуване от 1 юли“.


В списъка могат да влязат Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Черна гора.

Обаче окончателната версия на документа все още не е готова. В същото време в изявлението на Европейската комисия се отбелязва: дори гражданинът да е пристигнал от условно безопасна страна, но представлява „опасност за здравето на населението“, влизането му може да бъде забранено.

По същия начин, ако епидемиологичната ситуация в трета страна се влоши, отново могат да се наложат ограничения.

В документа, придружаващ изявлението на Европейската комисия (.pdf), се предлага анкета с въпроси, която позволява на всеки да определи дали е разрешено влизането в ЕС от трета страна или не. Състои се от четири въпроса.

    Първо, възможно ли е да се оцени епидемиологичната ситуация в страната като сравнима или по-добра от средната за ЕС.
    Второ, дали необходимите мерки за сигурност са предвидени на летищата в тази страна.
    Трето, въвела ли е страната симетрични условия за пътуване за граждани от всички страни от ЕС.
    Четвърто, всички държави от ЕС ли са готови да отворят границите си за нея.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: