Сателитите са застрашени от хакване

Сателитите са застрашени от хакване

Няма установени стандарти за киберсигурност.

Все повече частни компании изстрелват в космоса малки сателити. SpaceX преследва най-амбициозните планове в това отношение. Компанията, управлявана от Илон Мъск, иска да изстреля повече от 40 000 сателита в дългосрочен план. Целта на проекта Starlink: да изведе бърз интернет в последния ъгъл на света. Други компании също се възползват от по-ниските разходи за изстрелване на ракети и сателитна технология и преследват свои собствени проекти. 


Като цяло броят на сателитите в космоса трябва да се умножи през следващите няколко години. Политологът Уилям Акото се е специализирал в опасностите от кибератаки и сега отправя спешно предупреждение: Многобройните спътници в космоса не са адекватно защитени от хакерски атаки. Той посочва и цяла гама от структурни проблеми.

 

Това означава, че компаниите зависят от поддържането на разходите за отделните сателити възможно най-ниски. Изкушението е очевидно да се спести от теми като киберсигурност, които първоначално нямат ефект върху оперативните умения. По причини, свързани с разходите, също се използват общодостъпният софтуер и хардуер. Това обаче има недостатъка, че потенциалните хакери могат да се запознаят със силните и слабите страни на използваните решения. Използването на софтуер с отворен код също води до риск от вградени задни врати. Освен това многобройни компании участват в производството на сателит, което увеличава броя на възможните портoве. Проблемът се изостря от факта, че досега няма държавна регулация и установени стандарти в тази област.


Остава да се изясни въпросът: какво може да се направи, ако хакерите превземат сателит. На първо място, можете да прекратите неговата функционалност. Тук Акото се позовава на пример от 1998 г. Тогава хакерите са поели контрол над германския сателит ROSAT и са насочили соларните модули директно към слънцето. В резултат батериите са били претоварени и сателитът е бил силно повреден. Освен това хакерите могат да изпращат грешни сигнали до земята и да повлияят на критичната инфраструктура. И накрая, пряката конфронтация също би била възможна. Например сателитите могат да бъдат насочени умишлено срещу Международната космическа станция. Следователно изследователят призовава правителството на САЩ и съответната индустрия да установят и приложат общи стандарти възможно най-бързо.

 

 

 

 

 

 

 


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: