Възход на роботи в постпандемичния свят

Възход на роботи в постпандемичния свят Снимка: pixabay.com

Как някои фирми се адаптират към условията на криза.

От Китай до Русия и САЩ роботите и автоматизацията бързо се превръщат в неразделна част от начина, по който някои компании се адаптират към социалното дистанциране. Поради редуцирания брой служители роботите се оказват елегантно решение и могат да бъдат използвани за основно почистване, складиране на рафтове и доставки на стоки за фирми от всякакви форми и размери.

Трейси Стенърд, съсобственик на пазара на Broad Branch във Вашингтон, споделя, че от миналия месец магазинът им е спрял да пуска клиенти вътре в помещенията си и е преминал само към доставки за дома или офиса. „Мисля, че днес имаме пет работещи робота“, казва Стенърд.

Брад Боголеа е главен изпълнителен директор и съосновател на Simbe Robotics, специалист по автономни мобилни машини. Той вярва, че изваждането на хората от уравнението, роботизираните решения, като робота на фирмата Tally, биха могли да окажат неизмеримо въздействие върху ограничаването на разпространението на вируса.

Tally е напълно автономен мобилен робот, който е създаден, за да помага на търговците на дребно да направят по-добър избор в закупуването на инвентар за магазините си. Целта на Tally е да помогне вашият продукт винаги да се съхранява на правилното място и да има правилната цена. Така че благодарение на COVID-19 сега има по-сериозни предпоставки за автоматизация. Смятаме, че това ще доведе до по-голямо възприемане на роботиката."

Но може ли това ускорение на въвеждане на роботи и автоматизация да окаже пагубно влияние върху работниците? Компании като Brain Corp. твърдят, че хората все още имат място.

„Ние не се опитваме да заменим човека. Компаниите, които обикновено се опитват изцяло да внедрят робототехника, често се провалят, защото хората са много гъвкави и могат да изпълняват много други различни задачи", казва вицепрезидентът на продукта Dafi Filter.

Роботът е усъвършенстван инструмент, който позволява изпълнението на дейности на по-високо продуктивно ниво, което пък от своя страна позволява на хората да се съсредоточат върху задачите с по-висока стойност, в които роботите не са добри“, добавя той.

Каквато и да е гледната точка, коронавирусната криза, изглежда, ускори стремежа към автоматизация

В Русия работните места и автогарите са с инсталирани интелигентни автомати за проверка на температурата, а в Китай интелигентният порт с мощност от 1,3 милиона квадратни метра 5G може да разтоварва и да съхранява товари автоматично.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: