В ЕС се въвеждат нови правила за авиопревозите след възобновяването на полетите

В ЕС се въвеждат нови правила за авиопревозите след възобновяването на полетите Снимка: pixabay

Десетте най-големи въздушни превозвачи, които оперират по международни маршрути, първо трябва да проверят мерките за сигурност, предложени от Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA). Те са разработени, за да предотвратяват разпространението на COVID-19 в самолетите и аерогарите.

Тези мерки, координирани от EASA и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, включват поддържане на социална дистанция, когато е възможно, носенето на медицинска маска за лице от момента на пристигането на летището до края на пътуването, както и честото миене на ръцете.

Освен това само пътници, които са се регистрирали онлайн, ще бъдат допускани в сградите на терминалите на летището, отбелязва CNN. В същото време тези мерки не изискват авиокомпаниите да осигуряват социално разстояние на борда или да оставят празна  средната седалка в редицата.

Пътниците се съветват да се въздържат от летене, ако страдат от някакви симптоми, свързани с коронавируса, като треска, кашлица, внезапна загуба на обоняние или задух.

От Европейските авиолинии, асоциация на европейските авиокомпании с около 720 милиона пътници годишно, заявиха в началото на май, че тъй като повечето самолети са оборудвани с ефективни въздушни филтри, „въздухът в салона е сравним със стерилната среда на операционната зала в болница“.

В изявлението на асоциацията се казва, че премахването на средното място като мярка за социално разстояние „не е необходимо и е неефективно като допълнителна защитна мярка“ и „непрактично за индустрията на въздушния транспорт като цяло“.
 

Ще се прилагат и мерки за проверка на пътниците, които влизат в сградата на терминала на летищата. Летището в Брюксел, което участва в тази програма, вече е инсталирало камери за термични изображения извън сградата на терминала, за да открива пътници с висока температура или такива, които не носят маска за лице.

В изявление генералният директор на летището в Брюксел Арно Фейст отбеляза, че това въздушно пристанище „активно се подготвя за очакваното увеличение на пътническия трафик веднага след откриването на вътрешноевропейските граници".

Системен контрол на телесната температура на пътниците на летището в белгийската столица ще бъде въведен от 15 юни. Летището също така реорганизира процедурата за поставяне на пътници в зоните за регистрация и сигурност и увеличи честотата на почистването.

То използва най-новата технология за почистване на колички, а също така използва роботи с дезинфектант за почистване на подовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: