Натиск върху болниците няма, свободните легла са достатъчно

Натиск върху болниците няма, свободните легла са достатъчно Снимка: МС

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи

Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по заболеваемост в Европа. „Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.  

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система.

Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. 

Главният държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте. „В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, категоричен бе доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: