Нова Зеландия ще предостави безплатни санитарни продукти в училищата за борба с бедността по време на менструация

Нова Зеландия ще предостави безплатни санитарни продукти в училищата за борба с бедността по време на менструация Снимка: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Какво е бедност по време на менструация и защо влияе на богатите страни?

Правителството на Нова Зеландия заяви в сряда, че ще предоставя безплатни санитарни продукти в училищата в цялата страна в опит да се справи с бедността по време на менструация - когато момичетата или жените не могат да си позволят или нямат достъп до достатъчно хигиенни продукти.


Смята се, че близо 95 000 момичета в страната на възраст от девет до 18 години остават вкъщи вместо на училище по време на цикъла си, защото не могат да си позволят превръзки и тампони, каза в изявление премиерът Джасинда Ардерн. „Като ги предоставяме свободно, ние подкрепяме тези млади хора да продължат да учат в училище", каза Ардерн.


Правителството на Нова Зеландия инвестира 2,6 милиона щатски долара в инициативата, която ще бъде представена за първи път в 15 училища в региона Вайкато на северния остров в страната през третото тримесечие тази година. След това програмата ще се разшири в цялата страна до всички държавни училища до 2021 г.


Бедността по време на менструация често се разглежда като проблем, ограничен до развиващите се страни. Но няколко проучвания разкриват, че тази бедност засяга милиони хора в най-богатите страни в света, включително САЩ, Обединеното кралство и Нова Зеландия.


Изследване на здравето и благополучието на младежката група (на програмата Youth19) е открило, че 12% от студентите на възраст от 12 до 18 години, които имат менструация, съобщават за трудности с достъпа до санитарни продукти поради недостъпни цени. Около един на всеки 12 ученици казва, че е пропуснал училище поради липса на достъп до санитарни продукти.


Менструацията е факт от живота на половината население и достъпът до тези продукти е необходимост, а не лукс", заяви министърът на жените на Нова Зеландия Джули Ан Гентър.


Неспособни да си позволят достъп до санитарни продукти или неподдържайки основна менструална хигиена, момичетата по целия свят вместо това прибягват до парцали, стари дрехи, вестници, сено, пясък или дори пепел, според Unicef и други организации за помощ.


Когато по своя вина нямате достъп до основни човешки потребности, което наистина влияе на това как виждате себе си, това подрива вашето чувство за стойност, вашето усещане за себе си, вашето чувство за мана (същност или духовна сила в Маори)", казва в изявление Каро Аткинсън, съветник в училището „Тамарики Хе Хуарахи" в столицата на Нова Зеландия Уелингтън.


Ардерн каза, че инициативата е част от по-широки усилия за намаляване на детската бедност в страната. „Нашият план да намалим наполовина детската бедност след 10 години има значение, но има още какво да се направи и със семействата, засегнати силно от глобалната пандемия COVID-19, важно е да увеличим тази подкрепа в областите, които могат да направят незабавна промяна", каза тя.


Dignity, неправителствена организация, която работи за осигуряване на продукти за менструация на нуждаещите се, заяви, че е „възторжена от ангажимента на правителството“, но че това е само началото на изкореняването на бедността по време на менструация.


Това е фантастична инвестиция от нашето правителство. Това обаче е само началото. Бедността по време на менструация не засяга само учениците. Това е подгрупа на бедността и много други групи, като тези, които са бездомни или са загубили доходи, които дълбоко усещат последиците от липса на достъп до продукти“, каза съоснователят на Dignity Миранда Хитчингс.


Нова Зеландия не е сама. Миналата година Англия обяви, че ще предостави безплатни санитарни продукти на учениците в гимназии, а през февруари шотландският парламент пусна закон, който има за цел да осигури безплатен универсален достъп до менструални хигиенни продукти чрез шотландския законопроект за периодите (Free Provision).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: