7 европейски държави, в които можете да почивате още това лято

7 европейски държави, в които можете да почивате още това лято Снимка: Global Look Press

Все повече държави облекчават режима на самоизолация, за да рестартират икономиките си, оказали се в трудна ситуация.
 Онези държави, които бяха сред популярните туристически дестинации преди епидемията, отново отварят границите си и канят туристи от цял ​​свят. Експертите на CNBC съставиха списък на европейските страни, в които можете да си починете това лято.

Европейската комисия публикува препоръки за откриване на туристическата индустрия, която ще заработи това лято.

В същото време Европейската комисия препоръча ограничаването на собствените си краткосрочни пътувания до 15 юни, ако няма спешна нужда от такова пътуване.

Експертите обаче отбелязват, че след като хората са прекарали няколко месеца в изолация, те ще искат да отидат на екскурзия.

Несъмнено някои хора все още не смеят да си резервират почивка поради страха да не се заразят с коронавирус, но има и такива, които бързат да се възползват от тази възможност.

Португалия

Португалският премиер Аугусто Сантос Силва заяви пред Observador Friday, че Поругалия очаква туристи. Той отбеляза също, че всички туристи, пристигащи в Португалия, няма да бъдат под карантина, но при пристигането си ще им бъдат извършвани здравни проверки.

Към днешна дата 30 788 души са заразени с коронавирус в Португалия. 1330 са починалите според данни, предоставени от експерти от института „Джонс Хопкинс".

Гърция

В телевизионно обръщение гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че туристическият сезон в страната ще започне на 15 юни, а международните полети до и от страната постепенно ще се възобновяват от 1 юли.

Гърция беше една от първите страни в региона, която въведе строги мерки за самоизолация, които помогнаха на страната да избегне сериозни проценти на зараза. В момента страната облекчава ограниченията - повече от 500 плажа са отворени.

Испания

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че туристите няма да могат да влизат в страната до юли.

Санчес също така подкрепи туристическите компании, които започнаха подготовка за новия сезон. Той призова всички испанци да планират ваканция в страната, която може да започне в края на юни.

Освен това испанското правителство обяви, че от 1 юли чуждестранните посетители в страната няма да трябва да спазват 14-дневната карантина веднага след пристигането си в страната.

Италия

Миналата седмица италианският министър на транспорта обяви, че страната постепенно ще отваря летищата, а междурегионалните и международните полети се възобновяват от 3 юни.

По-рано италианският премиер Джузепе Конте обяви, че Италия ще отвори границите си за гражданите на страните от ЕС от 3 юни. По-нататъшните действия обаче ще зависят от това как се държи вирусът и каква ще бъде епидемиологичната ситуация в страната.

Швеция

След като предизвика много спорове и противоречия, Швеция всъщност не наложи пълна карантина и нейните граници останаха отворени. Правителството наложи временна забрана за влизане в страната на граждани на чужди държави, с изключение на граждани на ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Понастоящем в страната има 33 843 потвърдени случая на инфекция и 4029 смъртни случая поради COVID-19, отбелязва CNBC.

Нидерландия

Нидерландия също остави границите отворени за граждани от Шенгенската зона.

На гражданите на Великобритания също им е позволено да слизат в страната, но трябва да съобщят какво е тяхното здравословно състояние.

В момента има 45 445 потвърдени случаи на коронавирусна инфекция в Нидерландия и 5830 смъртни случая.

Исландия

Границите на Исландия също останаха отворени за гражданите на шенгенските страни, но при влизане в страната те трябваше да спазват 14-дневна карантина. Исландското правителство планира да облекчи ограниченията от 15 юни.

В Исландия 1804 души се заразиха с коронавирус, 10 души починаха.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: