Открит е най-чистият въздух на Земята

Открит е най-чистият въздух на Земята Снимка: Photo by Rod Long on Unsplash

Учени смятат, че са идентифицирали най-чистия въздух в света, без частици, причинени от човешка дейност, разположен над Южния океан, който заобикаля Антарктида.


В първо по рода си изследване на биоаерозолния състав на Южния океан изследователи от Университета в Колорадо идентифицирали атмосферен регион, който остава непроменен от човешката дейност.


Времето и климатът са тясно свързани. Тъй като климатът се променя бързо поради човешката дейност, учените и изследователите търсят кът от Земята, незасегнат от хората.


Професор Соня Крейденвайс и нейният екип обаче подозираха, че въздухът над Южния океан ще бъде най-малко засегнат от хора и прах от световните континенти.


Изследователите установили, че въздухът на пограничния слой, който захранва долните облаци над Южния океан, не съдържа аерозолни частици, произведени от човешка дейност - включително изгаряне на изкопаеми горива, засаждане на определени култури, производство на торове и изхвърляне на отпадъчни води.


Замърсяването на въздуха се причинява от аерозоли, твърди и течни частици и газове, задържани във въздуха.


Изследователите решили да проучат какво има във въздуха и откъде идва, използвайки бактерии във въздуха като диагностичен инструмент, за да извлекат свойствата на долната атмосфера.


Ученият и съавтор на изследването Томас Хил обясни, че „аерозолите, контролиращи свойствата на облаците на ЮО (Южния океан), са силно свързани с океанските биологични процеси и че Антарктида, изглежда, е изолирана от разпръскване на микроорганизми и отлагане на хранителни вещества от южни континенти“, казва той в изявление.


Като цяло това предполага, че ЮО е едно от малкото места на Земята, което е било минимално засегнато от антропогенни дейности", добави той.


Учените, качени на борда на изследователски кораб, пътуващ на юг до ледения край на Антарктида от Тасмания, Австралия, взеха проби на въздуха в морското гранично ниво - частта от атмосферата, която има директен контакт с океана. След това те разгледаха състава на микробите във въздуха, които се намират в атмосферата и често се разпръскват на хиляди километри от вятъра.


Използвайки ДНК секвениране, проследяване на източници и траектории за връщане на вятъра, ученият Джун Уетаке открил, че произходът на микробите е от океана.


От бактериалния състав на микробите изследователите стигат до извода, че аерозолите от отдалечени сухопътни маси и човешки дейности, като замърсяване или емисии в почвата, причинени от промяна на използването на земята, не пътуват на юг и във въздуха.


Учените казват, че резултатите показват голяма разлика от всички други изследвания от океаните както в северното полукълбо, така и от субтропиците, при които е установено, че повечето микроби идват от континентите.


В проучването, публикувано в понеделник (1 юни) в списание Proceedings of the National Academy of Sciences в САЩ, учените определиха областта като „истински девствена“.


Замърсяването на въздуха вече е глобална обществена здравна криза и убива седем милиона души всяка година, според Световната здравна организация (СЗО).


Проучванията показват, че замърсяването на въздуха увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове. Повече от 80% от хората, живеещи в градски райони, които наблюдават замърсяването на въздуха, са изложени на нива на качество на въздуха, които надвишават ориентировъчните граници на СЗО, посочва здравната организация, а страните с ниски и средни доходи страдат от най-високата експозиция.


Според проучванията обаче, замърсяването на въздуха може да прекрачи географските граници и да засегне хората на стотици километри от мястото, където е възникнало.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: