Европейската комисия иска да въведе такса за достъп до единния пазар на ЕС

Европейската комисия иска да въведе такса за достъп до единния пазар на ЕС Снимка: ЕК

Европейската комисия (ЕК) може да въведе такса за 70 000 компании за достъп до пазара на ЕС, за да подпомогне програмата за икономическо възстановяване от последиците от пандемията от коронавируса, заяви комисарят по бюджета Йоханес Хан пред The ​​Financial Times.

Хан каза, че сега няма алтернатива за предоставянето нови източници на доходи на ЕК за обслужване на дълга, който тя ще поеме като част от плана за помощ за 750 милиарда евро, според FT. Той призова страните членки на ЕС да подкрепят въвеждането на данък върху дохода.

Планът на комисията за фонд за възстановяване включва предложения за няколко нови „собствени ресурси“, включително приходи от търговия с емисии и данъчно облагане на дигиталните компании, ако глобално решение не бъде намерено.

Изглежда, Хан разширява общото предложение за набиране на средства, „основано на дейностите на големи компании“.

Според Хан събирането ще бъде насочено към 70 000 компании в Европа с глобални продажби за над 750 милиона евро и ще зависи от мащаба на компанията.

Ние се стремим да гарантираме, че най-късно до края на 2027 г. в нашия бюджет ще имаме функциониращ постоянен поток от нови собствени ресурси", каза той.

Негативните икономически последици, предизвикани от пандемията от коронавирус, и съгласието на лидерите на ЕС за безпрецедентни мерки за оказване на помощ отново доведоха до обсъждане на общия бюджет на Европейския съюз, който ще бъде финансиран от страните членки на блока.

Въпросът за предоставяне на правомощия за събиране на данъци на самия ЕС се обсъжда от известно време, въпреки че някои правителства не са съгласни.

Всякакви общи данъци в ЕС ще изискват одобрението на всичките 27 национални правителства на ЕС и на Европейския парламент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: