Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.01.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От днес започва ваксинирането в домовете за възрастни в Ямболска област. Първите дози ще бъдат поставени на потребители от дом „Св. архангел Михаил” в Ямбол. 36 възрастни и 15 души от персонала на дома са пожелали да бъдат ваксинирани Общо 145 са обитателите на социалното заведение. От тях близо 50 са се срещали вече с коронавируса и имат изграден имунитет.

В София започна ваксинацията срещу COVID-19 на потребители от два общински дома за възрастни хора - дом „Надежда“ и в „Зона Б“. Общо около 30% от домуващите в общинските домове са пожелали ваксинация. Столичната община в момента се грижи за 8 домове за възрастни хора. По думите на кмета Йорданка Фандъкова има готовност от следващата седмица да бъдат ваксинирани и учителите в София.

В Банско вече има PCR лаборатория за туристи и състезатели в зимните спортове. Има и антигенни тестове, които общината получи от Министерството на здравеопазването. Изследването с тях ще бъде на преференциална цена, в която не влиза стойността на теста, а само манипулацията. От тестовете ще могат да се възползват и работодатели от общината за извършване на изследване на служителите им в случай на необходимост. Отпускането на тестовете ще става след предварителна заявка, депозирана в общинската администрация.

Данните за България:

827 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са 5,3% от направените 15 656 теста, показват данните на Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София - 169, следват Пловдив - с 92, и Хасково - с 61 новоинфектирани.

В болница се лекуват 2818 пациенти, от които 281 са в интензивни отделения. Като излекувани за денонощие са отчетени 868 души, починали са 36 души. През последното денонощие са ваксинирани 2324 души и общият им брой става 29 122. 

Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 9443 лица - медицински служители. През последните 24 часа са регистрирани 29 нови случая .

По света:

Масовото тестване в Словакия е установило към понеделник (25 януари) коронавирус сред 1,18% от изследваните през последната седмица. Това съобщи премиерът Игор Матович, цитиран от Ройтерс. При тестването са били регистрирани 30 556 случая на заразяване сред участвалите в програмата близо 2 600 000 души.

След приключилото масово тестване на населението от 5,5 милиона души предстои да бъдат наложени по-строги ограничителни мерки.

Тези, които не могат да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, няма да имат право да ходят с обществен транспорт на работа и да се разхождат сред природата - активности, които досега бяха забранени за всички. Изискването обаче не важи за децата и възрастните граждани. Тестването ще бъде повторено другата седмица в половината от регионите на Словакия, които се представиха по-зле от останалите. 

Съединените щати ще поръчат допълнителни 200 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 с цел да има достатъчно дози за ваксинирането на всички американци до края на лятото, предаде Франс прес. За да бъде ускорена програмата за ваксиниране, отделните американски щати трябва да получават по 10 милиона дози на седмица, вместо сегашните 8,6 милиона, най-малко през следващите три седмици, каза президентът Байдън.

1,1% от тестваните с бързи антигенни тестове на случаен признак за коронавирус в Гърция са дали положителни проби, съобщи гръцката телевизия „Скай". Безплатните тестове са били направени вчера (26 януари) от мобилни екипи на гръцката национална служба за обществено здраве сред пътниците в автомобили. На общо 26 пункта за масово тестване са били направени 2265 теста, от които 25 или 1,1 процента са били положителни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: