Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА

Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА Снимка: БТА

47-годишният Кирил Вълчев е адвокат в сферата на интелектуалната собственост, медийно, търговско и гражданско право

Народното събрание избра Кирил Вълчев за нов генерален директор на Българската телеграфна агенция, съобщи БТА. За кандидата, предложен от управляващата партия, гласуваха единодушно 105 депутати.  

Кандидатурите за генерален директор на агенцията бяха две. Другият кандидат за поста беше Ивайло Данаилов, филолог и журналист, който беше съветник на Сергей Станишев по време на правителството на тройната коалиция. Той получи 65 гласа „за", 2 „против" и 87 „въздържал се". 

Генералният директор на БТА се избира от парламента с 5-годишен мандат. До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев. 

В своята концепция за развитие на агенцията Кирил Вълчев дава 10 точки за развитието на агенцията: безпристрастна, точна и бърза информация, безплатно разпространение на информацията за публичните организации и дейности; безплатни информационни продукти и разширяване на форматите и каналите за представяне на информацията. Той предвижда нови инвестиции в архива, както и нови кореспонденти в България и чужбина. След като неговата кандидатура бе гласувана единодушно, Кирил Вълчев положи клетва пред депутатите в парламента. 

„Българските граждани трябва да получават информацията, за която са платили чрез бюджета, така, както го правят с националните телевизия и радио. БТА трябва да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес в България", заяви той. 

47-годишният Кирил Вълчев е адвокат в сферата на интелектуалната собственост, медийно, търговско и гражданско право. Завършил е НГДЕК, а професионалната му биография е свързана както с БТА, така и с БНР, Дарик радио и БНТ. Той е и правен съветник на БТА. Лектор е на Българското училище за политика за работата на политиците с медиите, както и на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за работата на дипломатите с медиите. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: