Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.01.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

На извънредно правителствено заседание днес беше взето решение срокът на извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължен до 30 април

Преподавателите и непедагогическият персонал в университетите ще бъдат тествани за коронавирус - стана ясно по време на среща на ръководството на Министерството на здравеопазването с представители на Съвета на ректорите. Целта е да се провери степента на разпространение на COVID-19 в цялата образователна система в страната.

Продължава тенденцията на намаление на новите случаи на коронавирус в област Смолян, съобщи РЗИ. Данните за 14-дневната заболеваемост показват спад с 37,9%.

Близо половината от педагогическия персонал в област Благоевград вече е тестван с антигенни тестове. До момента са направени 1193 антигенни теста. От взетите вчера проби не е имало положителни за коронавирус.

Данните за България:

772 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 13 540 теста, съобщи Единният информационен център. 
26 582 са активните случаи на зараза, от тях 2822 се лекуват в болнични условия, а 279 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 1059 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 60 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 655 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 26 798 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г.

 

По света:

500 служители на Airbus в германския град Хамбург са поставени под карантина, след като в завода на компанията са били потвърдени 21 случая на COVID-19, съобщи Le Figaro.

За трета поредна вечер на различни места в Нидерландия стотици хора протестираха срещу нощния полицейски час, въведен в рамките на борбата с епидемията, съобщиха световните агенции. Размирици имаше в десетина града, включително Амстердам, Хага и Ротердам. По данни на полицията са били арестувани над 151 човека.

Британците засега не трябва да си правят резервации за почивка в чужбина през лятото, предаде Ройтерс, позовавайки се на думите на британския държавен министър, отговарящ за програмата за ваксинация срещу COVID-19. Обявено е ново затягане на контрола по границите на Великобритания. Според Би Би Си на принудителна изолация от 10 дни в специални хотели в страната ще бъдат подлагани повечето пристигащи от Република Южна Африка, Южна Америка и Португалия.

Швеция удължи до 15 април препоръката си да не се пътува извън Европа, освен при крайна необходимост, заради ситуацията с коронавируса, предаде Ройтерс.

Русия и Беларус започват съвместно производство на беларуска територия на руска ваксина срещу COVID-19, съобщи днес руският премиер Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: