Животновъдните организации настояват за още субсидии

Животновъдните организации настояват за още субсидии Снимка: pixabay

Те призовават за максимално възползване от всички възможности за субсидиране, които Европейската комисия предоставя.

17 браншови и развъдни организации в животновъдството са изпратили декларация до премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева, съобщава Аgri.bg.

Те припомнят, че временните мерки за държавна подкрепа за производителите на първични продукти и за предприятията за преработка и търговия с храни, приети от ЕК още от началото на кризата, могат да бъдат отпуснати без предварително одобрение от Брюксел

Максималната помощ от 100 000 евро на селскостопанска ферма и 800 000 евро за фирмите от хранително-вкусовия сектор могат да бъдат допълнени с de minimis. Общата национална помощ на ферма е до 120 000 евро (или 125 000 евро), тъй като таванът беше увеличен от 20 000 на 25 000 евро. 

Според браншовите организации тази инициатива, макар и много добра, е крайно недостатъчна, особено за големите ферми, тъй като до момента те са усвоили лимита. Поради тази причина те предлагат в зависимост от броя на притежаваните животни в стопанството и след извършване на нужните изчисления, сумата да се отпусне отново през 2021 г. 

От организациите припомнят, че има ферми на ръба на оцеляването, заради нарасналите разходи, свързани с поскъпването на фуражите, намаляването на изкупната цена на суровото мляко, разходите за предпазни средства и препарати за дезинфекция и др.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: