Актуална информация за епидемичната обстановка на 25.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 25.01.2021 г.

У нас 

Към момента България се намира в много добро положение. В резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали бързината на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България, по време на работното съвещание, свикано от премиера в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри, съобщава пресцентърът на правителството. 

В рамките на заседанието е било потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари отново ще могат да отворят врати залите за фитнес, спорт, танци и културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. 

"България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни", е бил категоричен председателят на НОЩ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев е отбелязал, че няма медицински доказателства дали новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен. 

Над 14 000 дози ваксини от Pfizer бяха доставени в България тази сутрин. Други 83 000 дози от същия производител се очакват през февруари, а през март - 104 000, като за март количеството не е уточнено окончателно. Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. В края на седмицата се очакват 3 600 дози от ваксината на Moderna. Тогава се очаква и решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca и ако то е положително и Европейската комисия даде разрешение, през февруари ще има доставки и от нея, каза още Кирилов. По думите му може да има и четвърта разрешена ваксина, което ще даде възможност за ускоряване на процеса на ваксиниране. 

Започна масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни тестове за коронавирус. Целта е да се провери какво е разпространението на COVID-19 в образователната система, преди големите ученици да се върнат в класните стаи от 4 февруари. По данни на образователното министерство броят на учителите, пожелали да бъдат тествани, е между 40% и 50%. В част от областите на страната днес, 25 януари, ще започне ваксинирането на учители. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план. Към момента около 23% от учителите са дали съгласие, както и около 30% от преподавателите в системата на висшето образование.   

Данните за България 

При направени 1 207 теста, новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 121, т.е., 10%, показват данните от Единния информационен портал. Най-много нови случаи са установени в София град - 35, следван от Бургас и Кюстендил - по 13, Пловдив - 7. Общият брой на активните случаи достига 26 929, излекуваните за последното денонощие са 180. В болница се лекуват 2 874 души, 283 от които в интензивни отделения. Към този момент в България ваксинираните наброяват 26 143 души, като 24 от тях са били имунизирани в рамките на последните 24 часа. 

По света 

Потвърдените нови случаи на коронавирус в Германия за последното денонощие са 6 729, а починалите от усложнения, причинени от вируса, са 217, сочат днешните данни на Института "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс. С това заразилите се от началото на епидемията в страната стават 2 141 665, а смъртните случаи - общо 52 087. 
От 16 декември миналата година в Германия действат строги карантинни мерки. Затворени са всички магазини с изключение на тези за хранителни и други стоки от първа необходимост. Не работят музеите и театрите, фризьорските и козметичните салони, а учениците учат дистанционно. На хората се препоръчва да носят медицински маски в обществения транспорт и магазините. 

Потвърдените нови случаи на коронавирус в Русия за последното денонощие са 19 290 - най-малкият дневен ръст от 3 ноември миналата година насам, предаде ТАСС, като се позова на федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция. Общият брой на заразените от началото на епидемията е нараснал на 3 738 690 души. За последните 24 часа са оздравели 19 003 души, с което броят на излекуваните се е увеличил на 3 150 763 души. Според щаба, изписаните от болница вече са 84,3% от всички заразили се. Смъртните случаи, свързани с коронавируса, са 456 за денонощието, при 491 ден по-рано. Така починалите стават общо 69 918. 

Правителството на Швеция официално забранява влизането в страната от Норвегия, с оглед активното разпространение на т. нар. британски щам на коронавируса в района на Осло. Забраната влиза в сила от полунощ и ще изтече на 14 февруари, като при нужда мярката ще бъде продължена,  съобщава БТА.  Шведските здравни власти приканват всички граждани, пристигнали от Норвегия, да се тестват за вируса и да се самоизолират поне за седмица. Това се отнася до пристигналите в страната през последните две седмици и лицата от техните домакинства. Забраната за влизане в страната от Дания и Великобритания е продължена до 14 февруари. Шведското външно министерство препоръча днес на гражданите да не пътуват до Норвегия. Магазините в 10 комуни от Югоизточна Норвегия, включително в Осло, затварят врати до края на месеца заради огнище на британския вирусен щам в съседната община Нордре Фоло. Забранени са всички събирания - в помещения или навън, препоръчва се и преминаването на дистанционна работа. До момента в Швеция са открити 55 случая на заразяване с новия вирусен щам, регистриран за пръв път във Великобритания. Повечето носители са пътували наскоро в чужбина.  

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор (67 г.), обяви, че е дал положителен резултат на тест за коронавирус и за момента е с леки симптоми. Той уточни, че заразяването няма да му попречи да проведе планирания за днес телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, с когото ще обсъди доставките на руска ваксина срещу коронавируса за Мексико

Властите в Израел забраняват всички пътнически полети за и от страната за една седмица, като се започва от тази вечер. "Затваряме "херметично" небето, за да спрем разпространението на новите щамове на Covid-19, докато в същото време ускоряваме ваксинацията", обясни премиерът Бенямин Нетаняху, предаде БНР. Ваксинацията в Израел започна преди месец и една четвърт от населението вече е получило първата доза от редовно доставяната ваксина на Pfizer. До днес тя бе достъпна само за възрастните и хората от високорискови категории. От днес започва ваксинацията на всички лица над 40 години, както и за тийнейджърите от 16 до 18 години. 

СЗО планира в следващите няколко седмици или месец да даде одобрение за производството на западни и китайски ваксини срещу Ковид-19, за да се разреши проблемът с недостига им, предаде "Ройтерс". Организацията ще ускори процедурите по одобрение за спешна употреба на ваксините, произведени от британската фармацевтична компания AstraZeneca и индийската Serum Institute of India, които трябва да приключат през януари или февруари. Очаква се също до края на февруари и ваксините на южнокорейската компания SK Bioscience да получат одобрение. СЗО обмисля да ускори и одобрението за произведените от китайските компании Sinofarm и Sinovac ваксини. Вероятно разрешението за употребата им ще се получи  през март. 

САЩ ще наложат нова забрана за влизането на чужденци заради новите щамове на коронавируса. В Щатите няма да бъдат допускани хора, които са били във Великобритания, Бразилия, Ирландия и голяма част от Европа. Ограниченията ще влязат в сила с изпълнителна заповед на новия президент Джо Байдън, която ще бъде издадена по-късно днес, съобщават световните агенции. От 30 януари в забранителния списък ще влезе и Южна Африка заради опасния щам, който се зароди там. Някои американски здравни експерти се опасяват, че съществуващите ваксини може да се окажат неефективни срещу южноафриканския вариант на коронавируса. Той е с 50% по-заразен и вече е установен в най-малко 20 страни. Този щам още не е открит в САЩ, но в най-малко 20 щати е установен британският вариант.  

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз предлага допълнителни мерки при пътуване в светлината на разпространението на нови варианти на коронавируса, които изглеждат по-заразни. Тя призна, че новите мерки ще бъдат "трудни, но необходими" и каза, че ЕС трябва "да пази безопасността и да не се препоръчват пътувания от несъществено значение". Фон дер Лайен написа в Туитър, че ще се прилагат по-строги мерки за пътници към и от райони с по-висок риск, в т.ч. тестване, карантини, както и бъдещ общ европейски формуляр за локация на влизащите в ЕС пътници. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: