Ресторантите в Чехия отвориха в знак на протест

Ресторантите в Чехия отвориха в знак на протест Снимка: pixabay

Десетки ресторанти и кафенета бяха отворени от собствениците им, въпреки строгите ограничения, въведени във връзка със заплахата от разпространението на коронавируса в Чешката република.

Това съобщи на 24 януари Чешкото радио.

Протестната акция започна на 23 януари. Целта ѝ е да насочи вниманието на властите към проблемите на ресторантьорския бизнес, който търпи сериозни загуби в условията на противоепидемичните рестрикции. Собствениците на ресторанти и кафенета отвориха своите заведения пред погледа на полицията, която поиска незабавното им затваряне, налагайки глоби в размер до 765 евро.

На свой ред собствениците на заведенията за обществено хранене не възнамеряват да прекъсват акцията. Нещо повече, те планират да регистрират ново политическо движение  в страната - „Да отворим Чехия“. След това помещенията на кафенетата и ресторантите могат да бъдат обявени за места за събиране на членове на първични организации и така да се заобиколят действащите в страната ограничения. В Чешката република е разрешено провеждането на политически събития дори по време на пандемия.

Заведенията за обществено хранене в Чешката република са затворени вече около три месеца. Поради тези ограничения собствениците на кафенета и ресторанти търпят загуби от около 15,9 милиона евро на ден.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: