Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Правителствата на страните от Европейския съюз могат да наложат забрана за влизане на британски граждани на техните територии и да прекъснат всички пътнически транспортни връзки с Обединеното кралство, съобщи The Times.

Според Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) на Франция, през 2020 г. в страната са починали 667,4 хиляди души. Това е с 54 хиляди повече в сравнение с 2019 г. и е най-високият процент от 1945 г., т.е. от края на Втората световна война. Експертите на INSEE свързват този висок процент на смъртност с пандемията от COVID-19.

Нидерландското правителство предлага да се въведе комендантски час в страната поради заплахата от разпространението на "британския" щам на коронавируса. Това обяви на пресконференция изпълняващият длъжността министър-председател на страната Марк Рюте. „Британският вариант на коронавируса е много опасен. Той е по-заразен и може да доведе до повече заразени и хоспитализирани. Затова трябва да се подготвим по-добре“, каза той.Според Рюте, правителството предлага комендатски час за времето от 20:30 до 04:30 часа, започващ в петък вечерта, 22 януари.

Европейският парламент гласува днес с 472 срещу 126 гласа при 83 въздържали се да бъде въведено ново трудово право в ЕС, което да защити работниците и служителите срещу свръхексплоатация при дистанционна работа. В законодателна инициатива евродепутатите призоваха Европейската комисия да предложи регулация, която би позволила при работа от вкъщи работниците и служителите да се изключват от трудовия процес извън работното време. 
 

Германия се намира в много сложна фаза на пандемията от коронавирус, заяви на пресконференция германският канцлер Ангела Меркел на 21 януари. Тя поясни, че от една страна, ежедневното увеличение на заразени хора намалява, от друга страна, голям брой хора все още умират от COVID-19.

В Есватини (бивша Свазиленд) забраниха продажбата на алкохол, съобщи BBC Swahili, позовавайки се на изявление на и.д. премиера Темба Масуку.

У нас

При направени общо 8 057 теста, новорегистрираните с коронавирус за последните 24 часа са 482, т.е., положителните проби са 5.98% от всички изследвани. Средната възраст на новодиагностицираните е 53 години, сочат данните на Единния информационен портал.

Собствениците на ресторанти обявиха, че вървят към протестно отваряне на заведенията на 1 февруари при спазване на всички противоепидемични мерки, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Mediapool.

"В Европа новият щам се разви със страшна сила въпреки пълния локдаун. Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим със здравето, е единствено образованието - по определен ред и учениците от пети до 12-и клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение. Считам, че го дължим на това поколение, за което е проблем месеци наред да не ходи на училище", заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Нова система за електронно кандидатстване за ковид-помощи е подготвена за туроператорите. Министърът на туризма Марияна Николова ги е информирала, че за обещаната безвъзмездна помощ от 51 млн. лв., те ще трябва да използват съвсем нова платформа, а не позната досега ИСУН - информационна система за управление и наблюдение на средствата от еврофондовете.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: