Депутатите окончателно обявиха сделката за дял от ПИБ за изрядна

Депутатите окончателно обявиха сделката за дял от ПИБ за изрядна Снимка: НС

БСП се закани да даде процедурата по придобиването на акции за 140 млн. лева на прокурор

Мнозинството в Народното събрание подкрепи доклада за дейността на временната комисия, която трябваше да установи обстоятелствата по придобиването от държавата на дял от Първа инвестиционна банка за 140 милиона лева, съобщи БНР.

БСП настоя прокуратурата да се самосезира по сделката с мотива, че акциите на частната банка са закупени на цена, надвишаваща значително пазарната. От ГЕРБ категорично отхвърлиха подобни твърдения с аргумента, че сделката е проверявана  многократно на национално и европейско ниво.

Според БСП, вследствие придобиването на акции от капитала на Първа инвестиционна банка от Българска банка за развитие, държавата е ощетена с 50 млн. лева.

Социалистът Румен Гечев напълно оспори параметрите на сделката и коментира:

„Правителството удари печата и подари 50 милиона лева, взети от българския народ, на свои приятели частни инвеститори. Пазарът оценява почти три пъти по-ниско цената, по която в един ден, в един час, правителството „пазарно“ приема решение на Управителния съвет на банката отпреди месеци. Явно, че това е според нас организирана престъпна група“.

Управляващите подчертаха, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция като последно условие за влизане на страната ни в ERM II и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

Депутатът Евгения Ангелова от ГЕРБ (председател на временната комисия) уточни, че въпросната емисия е на изцяло нови акции и сделката няма общо с цените на акциите, които се търгуват на борсата.

„При тази емисия всяка акция има емисионна стойност от 5 лв. за акция. Тази цена е отредена след комплексен анализ, тази сделка е изрядна, тя е необходима. Доказват го всички становища, дадени от отговорните институции, които ние изслушахме“, заяви Ангелова.

Мнозинството отхвърли предложението на левицата Народното събрание да изпрати доклада на временната комисия в прокуратурата, а БСП се закани да сезира държавното обвинение за финансовата сделка.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: