Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.01.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас

Очаква се утре (21 януари) да бъде взето решение за частично облекчаване на противоепидемичните мерки, което предвижда връщане на учениците от 5 до 12 клас в училищата по график и частично отваряне на молове, ресторанти и фитнес зали.

Също така утре здравните власти ще обявят окончателното си решение за отварянето на ресторантите и търговските центрове.

Здравните власти разработват и план за проследяване развитието на антителата при ваксинираните. Той ще заработи през февруари и ще обхване 1 200 души.

Според предварителните данни, в рамките на предстоящата втора фаза от имунизацията срещу Covid-19, в социалните институции за възрастни хора в Пловдив ще бъдат ваксинирани 500 души. Началото на ваксинацията обаче ще е вероятно след седмица, защото в Пловдив и областта все още не е приключила кампанията по ваксинирането на медиците. 

Ученик на 13 години е сред новозаболелите от Covid-19 в Сливенска област, съобщават от Областния кризисен щаб. Новите случаи за денонощието в областта са 20.

Данните за България

При направени 7 921 теста новите случаи на коронавирусна инфекция у нас са 544, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са 6,8% от всички изследвани.

107 са новозаразените в столицата, следват Бургас със 77 и Плевен с 35 нови случая.

В болница се лекуват 3 223 пациенти, 318 от тях са в интензивни отделения. Излекувани са 6 243 души, 49 души са починали.

През последното денонощие са ваксинирани 2 588 души и така общият им брой става 22 226. Втора доза ваксина е поставена на 3 168 души.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9 310. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 29.

По света

В опит да ограничи разпространението на нови коронавирусни мутации в страната, правителството на Нидерландия се подготвя да въведе първия вечерен час на национално ниво от времето на Втората световна война, предаде Ройтерс.

С вечерния час хората ще могат да напускат домовете си от 20,30 часа до 4,30 сутринта само при крайна необходимост. Мярката ще важи от петък вечер. Училища и магазини за несъществени стоки са затворени от средата на декември, а два месеца по-рано работа спряха барове и ресторанти.

Локдаунът ще остане в сила поне до 9 февруари, съобщи миналата седмица премиерът Марк Рюте. Окончателното решение се очаква по-късно днес.

Може да се наложи Германия да обмисли затваряне на границите, ако другите европейски страни не предприемат действия за спиране на разпространението на коронавируса, особено на новите, по-заразни щамове, съобщава Ройтерс.

Повечето училища ще останат затворени въпреки съпротивата, предвид доказателствата, че някои нови варианти на коронавируса са по-преносими сред децата.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 11 369 до 2,05 милиона, показват данни от Института по инфекциозни болести "Робърт Кох", докато броят на жертвите е нараснал с 989 до общо 47 622.

Израелското правителство удължи националната карантина, въведена заради коронавируса. Решението беше взето, след като в понеделник (18 януари) страната отчете  рекордните 10 021 нови случаи за денонощие, предаде ДПА.

Настоящата, трета по ред, карантина, трябваше да приключи на 22 януари. Сега тя е удължена до края на месеца, се посочва в съобщение от канцеларията на премиера.

Училищата и детските градини са затворени, търговските центрове също не работят, а заведенията могат да доставят храна само за вкъщи. Израелците нямат право да посещават домовете на други хора, които не са част от тяхното семейство.

В рамките на ваксинационната кампания срещу коронавируса, в понеделник (18 януари) за един ден бяха ваксинирани 186 000 души. Досега общият брой на ваксинираните в Израел е 2 200 000 души.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: