Разрешиха продажбата на ЧЕЗ

Разрешиха продажбата на ЧЕЗ

В края на октомври 2020 г. сделката беше одобрена и от КЗК

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши продажбата на „ЧЕЗ разпределение“ АД на дружество от групата „Еврохолд България“ АД. Това съобщават от енергийния регулатор. 

Съгласно съобщението операторът „ЧЕЗ“ а.с. ще се разпореди с притежаваните от него 67% от акциите от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, като ги продаде и прехвърли на дружеството от групата „Еврохолд България“ АД - „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“ б.в.    

С оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред и съгласно закона за енергетиката, КЕВР разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или природен газ.  

Комисията се е произнесла въз основа на постъпили становища от Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор. 

В края на октомври 2020 г. сделката за продажбата на активите на чешката компания у нас получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на Еврохолд, съобщават от дружеството. 

Чешката CEZ Group влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - „Електроразпределение Столично", „Електроразпределение София" и „Електроразпределение Плевен", за сумата от 281,5 млн. евро. Компанията от години се опитва да продаде българския си бизнес. През 2019 г. Еврохолд поиска да купи ЧЕЗ България. Първоначално сделката беше блокирана от КЗК. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: