Антарктическите ледени покривки са способни да се стопят много по-бързо, отколкото учените са предполагали

Антарктическите ледени покривки са способни да се стопят много по-бързо, отколкото учените са предполагали Снимка: Photo by Yuriy Rzhemovskiy on Unsplash

Ледените покривки на Антарктида и Гренландия губят средно 118 гигатона и 200 гигатона лед годишно.

Изучавайки модели на вълнообразни хребети на морското дъно на Антарктида, учени от Центъра за изследвания на полярните региони към Университета в Кеймбридж откриха, че преди около 12 000 години ледът се оттеглял със скорост над 10 километра годишно - далеч по-бързо от днешните темпове на отстъпление, които се изчисляват с помощта на сателитни данни.


Изследователите предупреждават, че ако климатичните промени продължат да отслабват ледените покривки през следващите десетилетия, скоро можем да видим подобни нива на оттегляне на лед - повече отколкото се смяташе за възможно - с огромни последици за глобалното морско равнище.


Миналата година изследователи от морската експедиция Weddell тръгнаха към Антарктида, за да извършат изследвания и да търсят злополучния кораб на изследователя сър Ърнест Шакълтън.


Въпреки че условията на морския лед попречиха на екипа да извлече изображения на щетите от глобалното затопляне, той успя да картографира морското дъно близо до ледения шелф „Ларсен", източно от Антарктическия полуостров.


Първоначално леденият шелф „Ларсен" покриваше площ от 33 000 квадратни мили, но драстично се сви, тъй като температурите на въздуха се повишиха през втората половина на XX век. Частите от шелфа са се разпаднали и през 2017 г. от останалата долна средна част на шелфа се е откъснал един масивен айсберг с размери около 2240 квадратни мили.


Използвайки автономни подводни превозни средства (AUV), работещи на около 60 метра над морското дъно, изследователите изследваха хребети на морското дъно, които са били създадени от лед, изтласкващ утайка от морското дъно, която започва да се движи и плава на повърхността.


Видяхме тези абсолютно красиви деликатни шарки от много малки хребети, разположени на разстояние от 20 до 25 метра и височина около половин метър", каза пред CNN Джулиан Даудесуел, директор на полярния изследователски институт.


Проучвайки отпечатъка на ледената покривка и хребетите на морското дъно, екипът успя да намери нови доказателства за минали ледени отстъпления, публикувани в списание Science, които бяха по-бързи от тези, наблюдавани в дори най-чувствителната част на Антарктида днес.


Вече знаем, че ледът е способен да се оттегли със скорост, далеч по-висока от тази, която виждаме днес. Ако промените в климата продължат да отслабват ледените покривки през следващите десетилетия, бихме могли да забележим подобни темпове на отстъпление с дълбоки последици за глобалното морско ниво", добави Даудесуел в изявление.


Скорошно проучване на НАСА показа, че ледените покривки на Антарктида и Гренландия губят средно 118 гигатона и 200 гигатона лед годишно, което е довело до повишаване на морското равнище с около половин инч между 2003 и 2019 г.


Учените също предупредиха, че затоплянето на планетата ускорява топенето в ледници и ледени покривки от Гренландия до Антарктида и че морското равнище вероятно ще се покачи повече от предвиденото до края на този век.


Експертите казват, че увеличението на морското равнище вероятно ще надхвърли един метър до 2100 г., ако въглеродните емисии продължат да се увеличават, а повече от 680 милиона души по света, които живеят в ниско разположени крайбрежни райони, ще преживеят наводнения до 2050 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: