Светът е на ръба на катастрофален морален провал, според СЗО

Светът е на ръба на катастрофален морален провал, според СЗО

СЗО призова по-богатите страни да споделят част от ваксините срещу коронавирус с COVAX


Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви в понеделник, 18 януари, че справедливото разпределение на ваксини срещу коронавирус е изложено на „сериозен риск", съобщава бизнес телевизия CNBC, цитирана от БНР. 

Гебрейесус подчерта, че разработването и одобряването на безопасни коронавирусни ваксини по-малко от година след появата на вируса в Китай в края на 2019 г. е „зашеметяващо постижение и много необходим източник на надежда". „Неотдавнашната поява на бързо разпространяващи се варианти на COVID-19 прави бързото и справедливо разпространение на ваксините още по-важно", каза още той. 
Той обаче добави, че това разпределение може лесно да се превърне в „още една тухла в стената на неравенство между богатите и бедните хора по света". 

Докато повече от 39 милиона дози от няколко различни ваксини вече са приложени в поне 49 страни с по-високи доходи, той отбеляза, че само 25 дози са били предоставени на една от държавите с най-ниски доходи. Гебрейесус заяви, че обещанието за справедлив достъп е „изложено на сериозен риск“. „Трябва да бъда откровен, светът е на ръба на катастрофален морален провал и цената на този провал ще бъде платена с живот и поминък в най-бедните страни", заяви още той. 

Без да назовава конкретни имена, Тедрос Гебрейесус заяви, че някои държави и компании говорят за справедлив достъп, но продължават да дават приоритет на двустранните сделки, заобикаляйки COVAX, което повишава цените, като в същото време тези държави се опитват да скочат на предната линия. „Това е погрешно", каза той. COVAX е глобална схема, съвместно ръководена от международен алианс за ваксини, наречен Gavi, Коалиция за иновации за готовност за епидемия, а също и от СЗО. Създадена е, за да осигури равен достъп до COVID ваксини за всяка държава в света. Целта му е да достави 2 милиарда дози безопасни и ефективни ваксини, които са преминали регулаторно одобрение и/или предварителна квалификация на СЗО до края на 2021 г. 

СЗО призова по-богатите страни, които предварително бяха поръчали милиони дози коронавирусни ваксини, като САЩ, Великобритания и Европа, да споделят част от тези ваксини с COVAX, за да може след това те да бъдат преразпредели в по-бедните държави. По-богатите нации бяха обвинени, че „трупат" повече ваксини, отколкото са им необходими, въпреки че снабдяването с ваксини все още е в ранните си дни, тъй като масовата имунизация, започнала на Запад през декември, все още е в първия етап на прилагане. 

Генералният директор на СЗО призова страните с двустранни сделки с производителите на ваксини и за контрол на доставките да бъдат „прозрачни с COVAX относно обемите, цените и датите на доставка“ и да споделят техните собствени дози с COVAX, след като са ваксинирали собствените си здравни работници и по-възрастни хора. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: