Експертите са шокирани от последиците от "революцията на роботите"

Експертите са шокирани от последиците от "революцията на роботите" Снимка: pixabay

През следващите пет години поради "революцията на роботите" 85 милиона души по света ще загубят работата си

Според Центъра за новини на ООН, експерти от Световния икономически форум са съставили списък с най-важните тенденции, които ще определят ситуацията на световния пазар на труда през следващите пет години.

Някои промени ще настъпят поради пандемията, но всички основни тенденции по един или друг начин вече се дължат на технологичния напредък.

Според експертите от WEF, автоматизацията на производството протича много по-бързо от очакваното. И на фона на пандемията този процес само се ускорява. Поради това през следващите пет години 85 милиона души по света ще загубят работата си. Очаква се през 2025 г. работните позиции да бъде разделени по равно между хората и машините.

Експертите прогнозират също така, че заедно с това, в резултат на "революцията на роботите", на световния пазар на труда ще бъдат създадени 97 милиона нови работни места. Повечето от тях съответно ще бъдат в областта на изкуствения интелект. Много от новите позиции ще бъдат свързани и със създаването на съдържание за социалните мрежи. Други перспективни области на дейност по отношение предлагането и търсенето на работа, са зелена икономика, услуги, маркетинг, продажби и инженеринг, съобщава news.un.org.

Освен това, според експерти от WEF, през следващите пет години работодателите ще ценят най-много аналитичното мислене, креативността и гъвкавостта на своите служители.  

В същото време почти половината от всички работници в света ще трябва да завършат различни опреснителни курсове и програми за преквалификация. Именно върху допълнителното обучение на служителите ще насочат усилията си най-конкурентните компании.

Експертите от WEF прогнозират също така, че през следващите пет години около 84% от работодателите ще прехвърлят част от своите служители на дистанционна работа. Това е около 44% от работната сила. В същото време някои мениджъри смятат, че това може да повлияе негативно на производителността на труда и че на служителите ще им е необходимо време, за да се адаптират към новите условия.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: