Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Доставката на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"БиоНТех" за държавите от Европейския съюз ще бъде възстановена след 25 януари.

За пет дни специалисти издигнаха болница с 1,5 хиляди стаи в китайската провинция Хъбей в северната част на страната за пациенти с коронавирусна инфекция, съобщи агенция Синхуа.

През март 2021 г. "британският" щам на коронавирусната инфекция вероятно ще стане най-разпространеният в САЩ, предупредиха властите на страната.

Тази година пандемията ще провокира 14% намаляване на мигрантския поток към страните с ниски и средни доходи, се казва в доклад на Икономическия и социален съвет на ООН.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората в света, заразени с коронавирус, е надхвърлил 91 милиона души, от които над 1,9 милиона са починали.

Според университета "Джон Хопкинс" заразилите се по света са повече от 93,9 милиона души, като над 2 милиона от тях са починали.

В 47 страни по света, чиито граждани са предимно с високи доходи, вече са използвани над 30 милиона дози ваксина срещу коронавирус. Това беше обсъдено по време на виртуален форум, организиран от Световната здравна организация (СЗО), в който взеха участие над 2,8 хиляди учени от 130 страни.

У нас

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес, че ако продължат добрите резултати вследствие на прилаганите противоепидемични мерки срещу COVID-19 у нас, от 31 януари т. г. ще може да се възобнови по схема присъственото обучение и на по-големите ученици.

По данни на Единния информационен портал през последното денонощие в страната са направени 8 850 теста за коронавирус и са установени 552 нови случая.

С това потвърдените случаи стават 211 503, като активните са 47 016. Починали са 61 души, с което смъртните случаи стават 8 457. В болница са 3 500 души.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: