Китайската Huawei се отказва от безпилотните коли, създава умно шосе

Китайската Huawei се отказва от безпилотните коли, създава умно шосе

Прототипът пренастройва светофарите, когато автобусите изостават от разписанието

За разлика от конкурентите си в бранша, китайската компания Huawei се отказва да разработва собствен безпилотен автомобил. Вместо това решава да създаде умно шосе, което да може да си "общува" с колите. Замисълът предвижда мащабна система камери, сензори и радари върху стълбовете за улично осветление. 

Прототипът вече пренастройва светофарите, за да помага на автобусите,  когато изостават от разписанието, съобщи Bloomberg.

Тестовете засега се провеждат на изпитателен участък в град Уси, недалече от Шанхай. Там по пътя върви автобус, който настройва движението си чрез сигналите, които получава от мрежата - спира, ускорява и избягва препятствия

В бъдеще Huawei възнамерява да направи програмно осигуряване и мрежово оборудване за безпилотни автомобили. Ориентацията ще е към китайския автопазар, който е най-големият в света. При наложените от САЩ санкции заради 5G мрежите на компанията, тази ориентация се окачествява като особено актуална.

САЩ забраниха доставката на технологии и процесори на Huawei с обвинението, че компанията си сътрудничи с китайските военни с цел събиране на информация. Поради тази причина компанията търси начин да се справи с възникналите проблеми като се преориентира към вътрешния пазар.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: