През 2021 г. икономическият растеж ще зависи от движението на вируса

През 2021 г. икономическият растеж ще зависи от движението на вируса Снимка: УниКредит Булбанк

Няма да има необходимост от нови сериозни ограничения през зимата на 2021-2022 г., прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк

България беше тежко засегната от втората вълна на пандемията от коронавирус и затова прогнозите са за свиване на икономиката през последното тримесечие на 2020 г. и първото на 2021 г. Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 

Все пак икономистите посочват, че спадът на БВП ще е по-умерен в сравнение с този от първата вълна на пандемията, защото някои сектори са изключени от ограниченията, включително промишлеността.

Икономическият екип на УниКредит Булбанк прогнозира по-сериозно разхлабване на ограниченията през март, което ще се отрази положително на БВП.

Очакваме БВП силно да нарасне през второто тримесечие на 2021 г., тъй като прякото влияние на пандемията върху икономиката ще отслабне, а продължаващите фискални стимули ще осигурят необходимата допълнителна подкрепа“, пише още в анализа. 

Въпреки това потреблението в туризма и другите сектори, изложени в най-голяма степен на влиянието на пандемията, ще остане свито, тъй като положителните ефекти от  ваксинацията ще се нуждаят от време, за да се материализират. 

Това ще накара много хора да продължат да са предпазливи в поведението си и да продължат да поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране през лятото и есента на 2021 г.  Темповете, с които ще протича процесът на възстановяване на икономиката, ще зависят от продължителността и ефективността на кампанията за ваксинация на населението, се посочва още в анализа. 

Частично възстановяване от 2,7% на БВП тази година прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк. В анализа се посочва, че процесът на възстановяване ще стъпи на по-здрави основи през 2022 г. и 2023 г., когато икономистите на УниКредит Булбанк очакват ръстът на БВП да се ускори до между 4% и 5% годишно.

„Очакваме БВП да достигне нивото си отпреди кризата през втората половина на 2022 г. Връщане към пълна заетост икономиката вероятно ще достигне в края на 2023 г. Рисковете за нашия основен макроикономически сценарий са особено завишени. Това се дължи на факта, че пътят на икономиката през тази и следващата година ще зависи от смесица между епидемиологични (пътят на пандемията) и политически (изходът от предстоящите парламентарни избори) фактори“, пише още в икономическия анализ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: