Актуална информация за епидемичната обстановка на 12 януари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 12 януари 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас

Д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар, застъпи днес по БНР мнението, че ваксинирането трябва да става само в центровете за ваксинация, а не в кабинетите на личните лекари. Според него в противен случай може да се наруши ритъмът на работа в доболничната помощ. Той даде пример, че подобни центрове функционират в държави като Германия, Франция и Израел. По думите на медика само така може да се проследи процесът изцяло - преди и след ваксинацията. 

Данните за България:

7 804 са направените тестове за последното денонощие. Според данните на Националната информационна система 3 491 от тях са PCR, а 4 313 - антигенни. Новодиагностицираните с COVID-19 са 620.

В България досега са доказани общо 209 131 случая на коронавирус, като 63 057 от тях към момента са активни. Потвърдените случаи сред медицинския персонал са 9 168, сред които 2 992 лекари, 2 994 медицински сестри и 1 352 санитари.

По области най-много нови случаи през последното денонощие има в София-град (110), в Благоевград (48) и Пловдив (47).

4 046 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения понастоящем се намират 375 от тях.

137 842 е общият брой на излекуваните лица, 2 583 от които са регистрирани през изминалите 24 часа. Починалите за същия период са 106

През последните 24 часа са ваксинирани 688 души, с което общият им брой достига 14 161.

По света

От СЗО прогнозираха, че въпреки навлизането на ваксините, през 2021 г. няма да има стаден имунитет срещу Covid-19, предаде БНР. Според световната организация,  за да бъде овладяна пандемията е необходимо да останат в сила мерките за физическа дистанция и носенето на маски.

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза е дал положителен резултат на тест за коронавирус, но няма симптоми на заболяването, съобщи Ройтерс. Той се е самоизолирал в резиденцията си и е отменил всички публични мероприятия със свое участие, 

Европейската комисия съобщи, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на осма ваксина срещу ковид, този път произведена от компанията "Валнева" (Valneva), предаде БТА.

Досега ЕК има сключени договори за доставка на ваксини с "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека", "Санофи", "Янсен" и "КюрВак". Ваксините на първите две лаборатории вече са разрешени за приложение в ЕС, а на 29 януари вероятно ще бъде одобрена и тази на "АстраЗенека". ЕК отбелязва още, че по-рано са приключили успешно предварителните преговори с производителя на ваксини "Новавакс".

Рекорд на новозаразени бележат в Израел, въпреки продължаващия вече трети национален локдаун. От две седмици на израелците е забранено да се отдалечават от домовете си на повече от един километър с някои изключения.

Снеговалежите в Испания забавиха доставката на ваксини. Към днешна дата са поставени малко над половината от 750 хиляди дози, получени в страната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: