Българското свинско месо задоволява едва 40% от нуждите на пазара

Българското свинско месо задоволява едва 40% от нуждите на пазара Снимка: pixabay

Производството у нас все още не е достигнало нивата отпреди кризата.

Преди пандемията от африканска чума по свинете 70% от месото на пазара е било от български производители, съобщава БНР. В момента близо 90% от фермите, които бяха засегнати от болестта през 2019 г., вече работят. Въпреки това, те успяват да задоволят само 40% от потреблението на вътрешния пазар, по думите на Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Тя припомня, че след пагубната 2019 година производството на българско месо е било не повече от 30%, след което е започнало постепенно да се възстановява. Все още обаче е далеч под потребностите на българския пазар.

Свинефермите са получили европейска помощ, с която са подобрили биосигурността в тях. Но опасността от вируса не е отминала. Според Хаджистоева единственият начин за справяне със заразата е имунизацията на свинете, тъй като при заболяването смъртността на животните достига до 100%.