Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.01.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31 януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас - в училище.

Данните за България:

394 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 5910 теста през последното денонощие. Положителни са под 7% от направените проби.

542-ма са оздравелите, починали са 19 души.

В болница остават 4190 души, 380 от тях се в намират в интензивни отделения.

Най-много са новозаразените в София-град - 89. Следват областите Бургас - 55, и Варна - 30.

118 души са ваксинирани вчера (9 януари) и така общият им брой става 13 473, показват още данните в Единния информационен портал.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 9136. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 12.

По света:

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в света е надхвърлил 87,5 милиона, като за последните 24 часа се е увеличил с близо 800 000. Това показват данни на Световната здравна организация. 

Смъртните случаи са повече от 15 хиляди за едно денонощие и вече надхвърлят 1,9 милиона.

Най-много са инфекциите в Съединените щати - над 21 милиона. Следват Индия, Бразилия, Русия, Великобритания, Франция, Италия.

От 5 ч. тази сутрин Кипър е в национална карантина - втора от началото на коронавирусната пандемия, заради високото ниво на разпространение на инфекцията и силното натоварване на здравната система. От днес до 31 януари в сила са забрани за движение и за събирания на частни и обществени места и вечерен час. Много бизнеси и социални дейности са спрени. Училищата на всички нива са на дистанционно обучение. Кипър в момента е сред първите държави в ЕС по брой на ваксинираните като дял от населението и първата, която тази седмица започна ваксинации на хората от рисковата група над 80-годишна възраст.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще бъде ускорена имунизационната програма срещу коронавируса, предаде ДПА. По последни данни на института „Роберт Кох" близо половин милион души са получили първата от двете дози на ваксината, което прави по около 40 000 ваксинации на ден в 83-милионната страна. Заради сегашния недостиг на ваксини хората няма да имат право да избират коя ваксина да получат. Премиерът на южната провинция Бавария Маркус Зьодер предупреди, че срокът на действие на сегашните противоепидемични мерки в Германия ще бъде удължени и след края на януари. За последните 24 часа Германия е регистрирала близо 24 700 нови инфекции и 1083 смъртни случая.

Швеция затяга правилата за социална дистанция, но без да обявява затваряне на страната. От днес спортни зали и центрове, големи търговски обекти и обществени басейни трябва да определят максимален брой посетители, в зависимост от размера на помещенията. Частните събирания се ограничават до 8 души - правило, което досега се прилагаше само за публични събития. Новите правомощия не дават право на шведското правителство да налага вечерен час и забрана за вътрешни пътувания в страната. Смъртните случаи в Швеция са над 9400. Ройтерс коментира, че смъртността е по-ниска от страни, които са прибегнали до затваряне.

Продължават строгите ограничителни мерки в Гърция срещу разпространението на коронавируса. Те включват вечерен час и забрана за напускане на дома без причина. След два месеца карантина новозаразените са 800 души и жертвите за деня 32. Над 40 хиляди гърци вече са ваксинирани срещу COVID-19,съобщават от министерството на здравеопазването. Те са само медицински персонал, които са на първа линия.От 20 януари започва имунизирането на възрастните хора над 85 години. Изпращат съобщения по мобилните телефони на 60 хиляди гърци на тази възраст за начина на ваксиниране. И днес преподавателите в началното училище и детските градини се тестват за коронавирус, за да бъдат допуснати утре на работа. След повече от два месеца строга карантина властите в Гърция решиха от понеделник (10 януари) малките деца и ученици да започнат присъствено обучение.

Нов, трети щам на коронавируса, е регистриран в Япония. Четирима души, пристигнали в Токио от Бразилия, са били заразени с новия щам на коронавируса, съобщава „Дойче Веле". Такаджи Уакита, ръководител на Националния институт по инфекциозни болести, каза, че щамът е различен от тези, които вече се разпространяват във Великобритания и Южна Африка. Понастоящем няма доказателства, че новият щам е по-заразен.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: