Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 януари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 януари 2021 г.

Новозаболелите за последното денонощие продължават да са под 1000

У нас 

"Очакваме ваксината на AstraZeneca, 4,5 милиона ваксини, които ще стигнат за 2,5 милиона български граждани", обяви вчера здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. 

“Грипната вълна тази година ще е доста по-слаба. Смята се, че мерките срещу коронавируса намаляват и разпространението на грипа”. Това заяви в ефира на “Събуди се” заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Според нея ваксината е надеждно средство за справяне с пандемията. “Другото средство опира да нашата разумност - носене на маски, дистанция, хигиена. Ваксинирането върви с продължаващото спазване на мерките”, смята професорът.  

Данните за България 

753 са новите заразени с Covid-19 през изминалите 24 часа при направени общо 9871 теста. Това означава, че 7.61% от пробите са положителни. Според данните в Националната информационна система, 6481 от тестовете са PCR, а 3390 души са тествани с бърз антигенен тест. Най-много новозаразени (161) отново има в София-град. Общият брой на потвърдените случаи става 208 012, от които 65 912 са активни. Хоспитализираните лица са 4186, от които 380 се намират в интензивно отделение. Ваксинирани са общо 13 355 души, като за денонощието са се ваксинирали 2238. 
Загубилите битката с вируса в последното денонощие са 61. 

По света 

Във връзка с ограничаване на разпространението на Covid-19 германската провинция Хесен въвежда от 9 януари 2021 г. изискване за представяне на отрицателен тест за коронавирус за всички влизащи от рискови региони, каквато е и България. Гражданите могат да се тестват и непосредствено след пристигането си на територията на федералната провинция, съобщиха от МВнР. По информация на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн, тестът може да е PCR или антигенен и следва да бъде направен до 48 часа преди пристигането, като документът, удостоверяващ резултата, трябва да е на английски, немски или френски език. 

Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия на пристигащите от рискови региони граждани се налага задължителна 10-дневна карантина.  Тя може да бъде прекратена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуването или незабавно след пристигането. 

По информация на посолството ни в Брюксел, всички лица над 12 години, пристигащи в Белгия от рискови страни (включително България),  които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането. Документът за резултатите от направения PCR тест трябва да бъде винаги на разположение за проверка на хартиен или електронен носител, съставен на холандски, френски, немски или английски език. Датата на вземане на пробата трябва да бъде ясно посочена, отбелязват от МВнР. 
Разпоредбите за пътуване до Белгия, въведени в края на миналата година - задължителен PCR тест и задължителна 7-дневна карантина – ще продължат най-малко до 19 февруари 2021 г. 

Китай затегна днес още повече ограниченията в два града южно от Пекин, които вече са поставени под карантина заради коронавируса. Затягането на рестрикциите се прави в опит да се ограничи разпространението на заразата от нови огнища, открити там, предадоха информационните агенции. 
С приближаването на китайската Нова година, празнувана през февруари, в град Шъцзячжуан до второ нареждане се прекратява движението на метрото. А жителите на друг голям град, Синтай, нямат право да напускат домовете си за седмица. Общо около 18 милиона души в провинция Хъбей, в големите общини Шъцзячжуан и Синтай, няма да имат право да излизат от домовете си, освен по неотложни причини. Училищата са затворени. Транспортните връзки за тези два града са преустановени, а магистралите, водещи до тях, са затворени. Китай съобщи за 33 нови случая на зараза за денонощие. От тях 16 са внесени отвън, а 17 са вътрешно предадени.  

Италианското правителство от идната седмица отново разделя страната на зони заради коронавирусната пандемия, като правилата ще варират в зависимост от съответната зона, обяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца. Северните области Ломбардия, Венето, Емилия Романя и южните Калабрия и Сицилия от понеделник попадат в така наречената оранжева зона. Там ще се прилагат по-строги правила за социална дистанция и изолация в сравнение с останалата част от страната, която е обозначена като жълта зона, уточнява БТА.  До 15 януари 60 милиона италианци няма да имат право да пътуват между областите. От началото на пандемията в Италия са починали общо 78 000 души, а заразените са около 2,44 милиона. Към момента около 413 000 души са ваксинирани срещу коронавируса. 

Работната група при Белия дом, занимаваща се с проблемите на борбата с пандемията, предупреди за възможна поява в САЩ на нов вариант на коронавируса, който започва да ускорява разпространението си, предаде Ройтерс. 
Според документ, получен от Ен Би Си нюз, с появата на този нов вариант експертите свързват почти двойния ръст на заболеваемостта от Covid-19 в САЩ в сравнение с пролетта и лятото. Починалите за денонощие в страната са близо 4000. 
От началото на пандемията досега в САЩ са регистрирани 21,8 млн. случая на заразяване с коронавируса, починали са общо над 368 000 души. 

Дания забранява от днес всички пътнически полети до страната с изключение на тези, при които гражданите са представили отрицателен тест за коронавирус. Мярката влиза в сила от 17.00 ч. на 9 януари 2021 г. и ще продължи до 17 януари 2021 г. включително. Целта е да се предотврати разпространението на мутиралия щам на COVID-19 от Великобритания и Южна Африка. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: