Актуална информация за епидемичната обстановка на 08.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 08.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Първите дози от ваксината срещу коронавирус на американската компания Moderna ще бъдат разпределени в Евросъюза през следващата седмица, съобщи източник на Euractiv.com. На 6 януари Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината.

Според Световната здравна организация броят на хората, заразени с коронавирус в света, е над 84,4 милиона, от които над 1,8 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" в света са заразени над 86,4 милиона души, 1,86 милиона са починали.

Много пациенти, които са преболедували коронавируса в лека форма (без хоспитализация), изпитват определени симптоми в продължение на месеци след инфекцията и стават зависими от грижи, установиха група белгийски и холандски учени. Сред тези дългосрочни симптоми те посочват умора (98%), мускулна слабост (90%), нарушения на съня (88%) и болка (87%). Авторите на изследването предлагат COVID-19 да се счита за хроничен, ако симптомите продължат повече от 12 седмици.

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес, по време на изслушване в комисията по бюджетен контрол на ЕП, подчерта, че разкриването на поверителна информация относно договорите за закупуване на ваксини в момента "ще подкопае текущите преговори с компаниите". "Не можем едностранно да решим дали да разкрием такава поверителна информация като цените по тези договори," каза Кириакидес.

В Австрия, където ваксинирането срещу новия коронавирус започна от 27 декември, за жителите на Виена е въведена практика за вписване на ваксинацията в електронен паспорт.

Англия въвежда изискване за представяне на отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди отпътуването, за всички, които влизат на територията на страната. Това включва и гражданите на Обединеното кралство.

Китай затвори два града южно от Пекин, за да се предотврати ново разпространение на COVID-19 в страната. На жителите им е забранено на дапускат границите на градовете, освен при неотложна необходимост.

У нас

Продължават да намаляват случаите на новозаразени с COVID-19 в България. Според данните на Единния информационен портал, за изминалото денонощие са регистрирани 867 нови случая при направени 9911 теста. Това означава, че положителните тестове са 8.75% (при 9.93% за предходното денонощие).

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи днес, че в България ваксинираните вече са общо 11 200.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: