Повече са посредствените, но и повече са гениалните

Повече са посредствените, но и повече са гениалните Снимка: pixabay

"Мъжете са по-склонни да бъдат особено неприятни егоисти. Същото обаче важи и за много безкористни хора. Защо мъжете се различават повече един от друг, отколкото жените?" - пита германското издание Suddeutsche Zeitung.

Наскоро учени от екипа на Кристиан Тони от университета в Лозана публикуваха в научното списание Psychological Science изследване, потвърждаващо описаното явление.

Метаанализ на многобройни отделни изследвания, в които са участвали над 22 хиляди души, показва, че в социалното си поведение мъжете са по-склонни да заемат крайни позиции от жените - т.е., те са или ясно изразени егоисти, или ясно изразени алтруисти.

Разнообразието на чертите е по-силно изразено сред мъжете, отколкото сред жените, което означава, че те се различават повече един от друг. Това донякъде противоречиво явление е известно като "Хипотезата за по-голямата вариативност на мъжете" и е формулирано за първи път от Чарлз Дарвин през XIX век.

Създателят на теорията за еволюцията наблюдавал, че в животинското царство самците са с най-забележими външни черти, които при това доста се различават от другите екземпляри от същия пол.

Оттогава учените са документирали феномена на специалните мъжки вариации в много различни области. Например изследователи от екипа на Ан-Катрин Лерей от Университета в Осло пишат през 2009 г. в научното списание Developmental Psychobiology, че теглото на новородените момчета варира повече от теглото на новородените момичета.

По същия начин височината, постиженията в някои спортни дисциплини или дори различните кръвни показатели като холестерол, варират повече при мъжете, отколкото при жените.

Други изследвания показват, че това явление е характерно за такива качества като математически или езикови способности, пространствено мислене, физическа агресивност и интелект. С други думи, сред мъжете може да се намерят повече глупаци, но в същото време и повече гении, отколкото сред жените“, се казва в статията.

Тъй като особените мъжки различия се наблюдават още при раждането, вероятно обясненията, основани на социалния контекст, трябва да бъдат изключени“, твърдят учени от екипа на Кристиан Тони.

Според учените полът има по-голяма вариативност във външните, когнитивните или психологическите качества, той е обект на по-голяма вътреполова конкуренция и в същото време се разглежда особено критично от другия пол по отношение на стойността му като партньор.

"И при повечето видове това е мъжкият пол", казват учените от екипа на Тони, тъй като мъжете влагат по-малко ресурси в грижата за своето потомство и могат да го заченат с по-малко усилия.  

Следователно може да се обобщи предпазливо, че мъжете се различават повече един от друг, защото по този начин се осигурява специално разнообразие в човешкия генофонд“, пише Suddeutsche Zeitung.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: