ЕС: Китай да съдейства на СЗО за изясняване произхода на пандемията

ЕС: Китай да съдейства на СЗО за изясняване произхода на пандемията

Група от 10 международни изследователи не беше допусната в страната


ЕС поиска Китай да сътрудничи на международната общност, за да разбере по-добре коронавируса, след като китайски служители блокираха пристигането на група изследователи на Световната здравна организация (СЗО), разследващи произхода на пандемията във Ухан. Това съобщава EUobserver. Австралия също се е присъединила към искането Китай да допусне екипа на СЗО в страната възможно най-скоро. 

Очакваме Китай да изпълни ангажиментите си и да предостави на СЗО целия необходим достъп и съдействие, за да проведе успешно своите разследвания за произхода на COVID-19, в съответствие с международните здравни разпоредби“, заяви говорител на ЕС пред EUobserver. „Тези  проучвания са от решаващо значение за подобряване на реакцията в настоящата пандемия от COVID-19 и готовността на света по отношение на възникващите заболявания от подобен произход“, добави източникът. 

Този месец група от 10 международни изследователи (от Дания, Великобритания, Нидерландия, Австралия, Русия, Виетнам, Германия, САЩ, Катар и Япония) трябваше да проучи най-ранните случаи на пандемия в град Ухан в мисия, която вече беше считана за силно политизирана. С решение в последната минута обаче китайските служители не разрешиха влизането на екипа в страната, въпреки че двама от изследователите вече бяха отпътували. Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че проблемът „не е само във визите", като коментира, че има „недоразумения" по отношение на времето и други договорености, които остават в процес на обсъждане. 

Пекин се опитва да промени твърденията за произхода на вируса, заявявайки, че все повече изследвания показват, че COVID-19 се е появил в множество региони, съобщи Ройтерс. Миналата година в резолюция, внесена от Европейския съюз, членовете на СЗО призоваха за „безпристрастна, независима и всеобхватна оценка" на международния отговор на пандемията, която зарази повече от 84 милиона и причини смъртта на над 1,8 милиона души по целия свят.  

Призивите за независимо разследване дойдоха на фона на вълна от критики от страна на САЩ, които обвиниха здравната агенция на ООН, че е оставила пандемията да „излезе извън контрол“ и че е „марионетка на Китай“. Китай беше подложен на критики за първоначалните си действия по отношение на огнището на коронавирус. През юни разследване, публикувано от Асошиейтед прес, разкри, че страната съзнателно е забавила разпространението на информация за коронавируса в ранните дни на избухването на пандемията - твърдение, което Китай отрече.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: