Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Към 5 януари 2021 г. вариантът VOC-202012/01 на коронавируса, първоначално открит във Великобритания, е установен и в други 40 държави. Това се казва в съобщение на Световната здравна организация (СЗО).

Израел ще затегне карантинните мерки срещу COVID-19 на фона на започналата в страната кампания за ваксиниране. Това предаде Ройтерс, като цитира офиса на премиера Бенямин Нетаняху. По-строгите правила ще влязат в сила от петък и ще действат 14 дни.  

Във вторник, 5 януари, Китай блокира пристигането на група експерти от Световната здравна организация (СЗО), разследващи произхода на COVID-19, заявявайки, че визите им все още не са одобрени. При това някои от изследователите вече са били на път, съобщи The Guardian, позовавайки се на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В Германия локдаунът не само се удължава най-малко до края на януари, но също така се и затяга: ако в рамките на една седмица в един район бъдат регистрирани повече от 200 нови случая на инфекция на 100 хиляди жители, тогава на местните жители ще бъде забранено да се отдалечават на повече от 15 км от дома си без уважителни причини.

Във Франция властите, изправени пред критики от своите политически опоненти и лекари, ускориха темповете на ваксинация и разшириха обхвата й. От тази седмица нататък социалните работници на възраст над 50 години и работещите в спешните служби, като пожарникарите, могат да се ваксинират.

Във Великобритания, където броят на заразените хора отдавна е надхвърлил два и половина милиона души, а броят на смъртните случаи е над 76 хиляди, е наложен трети твърд локдаун, затворени са училища и други детски заведения.

У нас:

Прокуратурата започва разследване за незаконна търговия с кръвна плазма.

1310 случая на новозаразени с коронавируса отчете националната информационна система за последното денонощие. Това е на основата на 11 456 направени теста.  Най-много са регистрирани в София – 223, следва Бургас със 173, Варна със 143 и Пловдив със 115.

Не само учителите, но и непедагогическият персонал в училищата, който е от близо 35 хиляди души, също да бъде включен в кампанията по ваксиниране, настояват от синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: