Актуална информация за епидемичната обстановка на 5 януари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 5 януари 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас

Днес започна разпределението по места на пристигналите вчера ваксини в Пловдивската здравна инспекция. Определените вече количества се разпределят за Пловдив и областта, за Пазарджик, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян

От Бургас също тръгнаха доставки за Сливен и Ямбол, както и за лечебните заведения в самия морски град.

Столична община сформира четири мобилни екипа за поставяне на ваксини на настанените в домовете за възрастни хора, съобщават от общинския пресцентър.
Екипите ще се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници, а логистиката ще се извършва от представители на дирекция "Аварийна помощ и превенция". Задачата им е да участват във втората фаза на поставянето на ваксини, с които ще бъдат имунизирани всички желаещи от столичните домове за възрастни хора.

Данните за България

При 10 774 направени теста новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие са 1029. Активните случаи в момента са 71 621. Хоспитализирани са 411 души. Излекуваните пациенти са 2213. За последното денонощие са починали 157 души.

По света

В Испания няколко автономни области наложиха по-строги ограничения заради ново увеличение на броя на заразяванията. Особено строги правила бяха обявени в Каталуния за следващите 10 дни, считано от четвъртък, предаде ДПА. През този период местните жители ще имат право да напускат общината, в която живеят, само по основателни причини като отиване на работа или на лекар. Ще бъдат затворени търговските центрове, спортните зали и големите магазини, а през уикендите ще могат да работят само магазините, продаващи стоки от първа необходимост.

Шотландия наложи строга карантина до края на януари, съобщи първият министър Никола Стърджън, цитирана от Франс прес. На пресконференция тя заяви, че в продължение на целия месец януари жителите на провинцията ще бъдат юридически задължени да си стоят у дома. Почти половината от новите случаи на заразяване с коронавирус в Шотландия са с новия щам, за който се смята, че е по-заразен.

В Англия се въвежда нова обща карантина. Мерките включват затваряне на училищата, а на хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства – до работното място при липса на възможност за дистанционен труд, при отиване на пазар, до аптека, за посещение при лекар.

От днес в Кипър стартира специален електронен портал за ваксинацията. Чрез него регистрацията на желаещите да се ваксинират  ще става онлайн, както и ще се издава електронно удостоверение за направена ваксинация (ваксинационна карта). Документът ще може да се използва при пътуване в други страни.

В Сърбия днес също започна ваксинирането на медицинските лица, а до края на месеца в страната ще пристигнат половин милион дози от руската ваксина "Спутник V", съобщава БТА, като цитира местния в. "Новости".

Правителството на Италия реши днес да удължи общонационалната карантина до 15 януари. Остава в сила забраната за придвижване между 20-те области, освен по работа, здравословни или други неотложни причини, предаде Ройтерс.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: