Интересът на чужденци към имотите в Гърция е намалял чувствително

Интересът на чужденци към имотите в Гърция е намалял чувствително Снимка: pixabay

2020 г. е изгубена година за пазара на имоти в Гърция, тъй като пандемията доведе до намаляване на купувачите от чужбина - основен двигател на пазарния растеж и това ясно се вижда от данните на Гръцката централна банка.

През първите девет месеца на годината притокът на капитал от чужбина за закупуване на имоти е спаднал с 42,5% на годишна база, пише ekathimerini.com. До края на септември 2020 г. са инвестирани само 593 милиона евро спрямо 1,03 милиарда евро година по-рано. С други думи това е спад с 437 милиона евро.

Въпреки това пазарът на имоти в Гърция продължава да поглъща значителен дял от преките чуждестранни инвестиции, обхващайки 25,3% от тях спрямо 32,3% през миналата година. Независимо от трудния момент, 2020 г. вече надмина нивата от 2017 г., когато местният пазар на недвижими имоти привлече 415 милиона евро от чужбина.

Основната причина за спада на инвестициите от чужбина е сривът на приходите по програмата Golden Visa, която предвижда инвестиции в гръцкия имотен пазар на граждани от страни извън Европейския съюз в замяна на петгодишно разрешение за пребиваване. Броят на издадените разрешения през 2020 г. е малко вероятно да надвиши една пета от общия им брой за предходната година.

Данните на Министерството на миграционната политика на Гърция показват, че през 2019 г. са издадени рекорден брой разрешителни (3428), като свързаните с тях инвестиции възлизат на около 1 милиард евро. За сравнение, от януари до началото на септември 2020 г. са били издадени едва 368 разрешителни и е малко вероятно тази цифра да е нараснала значително преди края на годината предвид новата изолация, в която влезе Гърция от 7 ноември.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: